Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  trenscat.cat > Trenscat Internacional > Ferrocarrils d'Euskadi > Metro de Bilbo
Metro de Bilbo
 
El metro de Bilbo va inaugurar la seva primera fase amb el tram de Casco Viejo a Plentzia el 1995. El tram de San Inazio a Plentzia realment és la línia d'EuskoTren Bilbo-Plentzia que aquell any va transferir aquell tram al Metro, després d'uns anys d'importants millores de la seva infraestructura. El 1997 s'estén la línia fins a Bolueta. El 2002 s'inaugura el primer tram de la línia 2 fins a Urbinaga. Finalment, el 2005 arriba el metro a Sestao i Etxebarri, inaugurant-se el 2007 l'extensió fins a Portugalete. La xarxa actual de metro descriu una Y, amb un tram comú d'Etxebarri a San Inazio que discorre pel centre de Bilbo i creua el riu Nervión fins a tres cops (dues soterrades). A partir de San Inazio, la línia 1 discorre pel marge dret de la ria i arriba a la Uribe Kosta. La línia 2 passa sota la ria després de San Inazio i discorre pel marge esquerre. La línia 1 disposa d'un total de 28 estacions i 31 km mentre que la línia 2 té 20 estacions i 20 km. La xarxa del metro de Bilbo és de via mètrica, electrificada a 1.500 V cc i amb doble via en tot el seu recorregut excepte entre Urduliz i Plentzia. Les estacions subterrànies del metro de Bilbo segueixen un disseny molt característic i identificatiu, dissenyat per Norman Foster on destaquen l'acer, el vidre i el formigó. Les estacions es situen en cavernes, amb secció de 160 m2 en els que es situen les vies i andanes i un nivell intermig (mezzanines) on hi ha la venda de bitllets i barreres tarifàries. Els accessos des de l'exterior és la part més característica del metro en el paisatge urbà, amb un canó de secció circular amb marquesines de vidre, coneguts popularment com a "fosteritos". Els tallers i cotxeres del metro s'estableixen a Sopelana i Etxebarri. Actualment s'està treballant en el perllongament del metro a Basauri i a Santurtzi.

Mapa de la xarxa de Metro de Bilbo
 

Fotos
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
 Casco Viejo - Zazpi Kaleak
Símbol del metro de Bilbo a la plaça d'Unamuno on hi ha un accés a Casco Viejo (abril 2007) Accés a l'estació de Casco Viejo del metro just al costat de les Calzadas de Mallona (abril 2007) Accés a l'estació de Casco Viejo amb un profund ascensor des del barri de Begoña (abril 2007) Mezzanina de l'estació de Casco Viejo-Zazpi Kaleak (abril 2007)

   
Primera visió del nivell de vies des de la mezzanina de Casco Viejo (abril 2007) Escales de baixada des de la mezzanina fins a les andanes (abril 2007)    

 San Mamés
Accés des de l'avinguda Sabino Arana amb un canó de secció circular amb marquesines envidriades coneguts com a "fosteritos" (abril 2007) Des de l'interior del mateix "fosterito" (abril 2007) Escales mecàniques i escales fixes d'enllaç entre diferents nivells de l'estació (abril 2007) Vista de San Mamés des d'una mezzanina (abril 2007)

Unitat entrant a San Mamés en servei a la línia 1 amb destinació Bidezabal (abril 2007) Vista general de l'estació de San Mamés, dissenyat per Norman Foster i que es repeteix a quasi totes les estacions subterrànies de la xarxa (abril 2007) Tren que va a Etxebarri entrant a San Mamés a tota velocitat (abril 2007) Detall de la senyalètica de l'estació (abril 2007)

   
Una unitat del metro de Bilbo fa una breu parada abans de seguir cap a Etxebarri (abril 2007) Tren de la línia 2 amb destinació Portugalete a punt de sortir de San Mamés (abril 2007)    

 Areeta
     
Accés a l'estació d'Areeta (abril 2007)      

 Portugalete
Accés a l'estació de Portugalete (abril 2007) Un metro surt cap a Etxebarri des de Portugalete en servei a la línia 2 (abril 2007) Comboi procedent d'Etxebarri a punt de finalitzar recorregut a Portugalete (abril 2007) L'estació de Portugalete segueix el disseny típic d'estacions del Metro de Bilbo (abril 2007)

   
Cua de maniobres a Portugalete (abril 2007) La unitat de metro es situa a la via 2 per tornar cap a Bilbo (abril 2007)    

 Urbinaga
 
Viaducte d'Urbinaga vist des del tren (abril 2007) Estació d'Urbinaga (abril 2007) Sortint d'Urbinaga cap a Bagatza (abril 2007)  

Unitats del metro de Bilbo
Unitats 500 i 550
Les unitats 500 i 550 són trens de quatre cotxes fabricats per CAF. Tots els cotxes són motors de manera que li dóna unes millores prestacions de potència, acceleració i frenada. Els quatre cotxes que formen la unitat del tren estan acoblats entre sí, amb anell de comunicació sense portes ni separació entre ells. D'aquesta manera es permet una major mobilitat dels viatgers dins del tren i una millor distribució i acomodament. La caixa dels vehicles és una estructura autoportant d'acer inoxidable soldat. Les diferències entre les unitats 500 i 550 són mínimes, recalant en el sistema d'aire acondicionat, la insonorització dels cotxes i les barres de subjecció a les plataformes. La longitud del tren és de 72,1 metres i una amplada de 2,8. La velocitat màxima és de 80 km/h i té una capacitat de 523 viatgers, 144 d'ells asseguts.

Enllaços
Metro de Bilbao www.metrobilbao.net Euskal Trenbide Sarea (ETS) www.ets-rfv.es

Anar a Ferrocarrils d'Euskadi
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional