Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > FGC > Cremallera i Funiculars de Montserrat > > Trens > Automotors articulats GTW 2/6
Horaris dels trens de Catalunya
 Automotors articulats GTW 2/6

AM1 El Cavall Bernat AM2 Sant Jeroni AM3 El Montgròs AM4 Els Flautats AM5 Les Agulles A10 La Roca Foradada A11 La Cadireta

El cremallera de Montserrat disposa de cinc automotors articulats (AM1 a AM5) i dos altres automotors articulats d'idèntiques característiques (A10 i A11) procedents del cremallera de Núria per oferir tots els serveis comercials a la línia. Estan fabricats per l'empresa suïssa Stadler i formats per tres mòduls, dos per a viatgers. Disposen d'espais interiors de grans dimensions que els permet una capacitat de 196 persones cadascun, amb 104 seients. Els trens són de pis baix, és a dir, adaptats per a persones amb mobilitat reduïda (persones grans, amb cadira de rodes, amb cotxets, etc.) que hi poden accedir a peu pla. D'altra banda, les finestres laterals s'han dissenyat amb una grandària especial i permeten gaudir d'una vista panoràmica, disposant els portaequipatges a l'espai lliure entre els raspatllers dels seients. Els vehicles disposen també de climatització, ja que les finestres no són practicables. Els automotors estan formats per dues caixes recolzades sobre un bogi amb roda dentada a l'extrem. Aquestes dues caixes estan unides mitjançant un mòdul central, on hi ha un altre bogi i tot d'aparellatges i dispositius electrònics a més de disposar del pantògraf d'ús habitual de la composició. En el cas de l'automotor A10 hi ha un segon pantògraf al cotxe costat muntanya, que s'utilitzava quan estava a la línia Ribes - Núria per treure el gel de la catenària a l'hivern. Les dues caixes s'intercomuniquen pel mòdul central mitjançant un estret passadís. Tenen cabina de conducció a cada extrem. Fins l'any 2013 aquesta cabina només ocupava la meitat del frontal ja que a l'altra meitat hi havia dos seients per a viatgers. Actualment les cabines estan tancades i ocupen tot el frontal, per oferir una major seguretat. La velocitat màxima és de 45 km/h en adherència i de 30 km/h en cremallera ascendent i 24 km/h en cremallera descendent.
Els motors de tracció són asíncrons de corrent altern trifàsic. Aquestes unitats en cas de veure's sorpreses per una fallida elèctrica al llarg del seu recorregut, poden efectuar el descens de forma autònoma actuant els mateixos motors com a generadors elèctrics, produint la potència necessària per mantenir en funcionament la totalitat dels circuïts interns. Per altra banda, incorporen tres tipus de fre: fre electrodinàmic, amb recuperació d'energia o reostàtic, com a fre de servei (en els trams d'adherència i de cremallera), fre mecànic d'aire comprimit, que actua sobre sabates a cada eix (en adherència) i sobre cintes de fre a quatre rodes dentades (en els trams de cremallera), fre d'immobilització i d'emergència (per molles), que actua sobre sabates (en adherència) i sobre cintes de fre (en cremallera) a cada eix motor i a un eix de cada bogi portant.

CARACTERÍSTIQUES TÈCNIQUES
Amplada de la caixa 2.600 mm
Longitud entre topalls 36.432 mm
Pes (tara) 45.000 kg (27.100 kg mòduls viatgers + 17.900 kg mòdul central de tracció)
Pes (amb càrrega) 60.000 kg
Nombre de bogis 2 bogis amb dos eixos portants i 1 bogi amb dos motors al mòdul central 
Pes bogis 5.500 kg els 2 bogis portants + 9.000 kg el bogi motor = 14.500 kg
Motors 2 motors de corrent altern trifàsic
Potència 800 kw (1.087 CV)
Fre adherència  Dinàmic (fre elèctric), pneumàtic i d'estacionament
Fre de cremallera  Dinàmic (fre elèctric), sistema 1 (fre pneumàtic) i sistema 2 (fre de seguretat en cremallera per energia acumulada)
Velocitat en adherència  45 km/h
Velociat en cremallera 30 km/h (ascendent i rampa de 150‰) 
  24 km/h (descendent i pendent de 150‰)
Capacitat  104 asseguts, 10 abatibles i 82 dempeus. Total: 196

   

FOTOS
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
     
Automotor AM2 a Monistrol-Vila. Es poden observar els dos seients que abans ocupaven mig frontal del tren (juny 2008) Aspecte d'un dels extrems d'un automotor AM abans de tancar les cabines, amb dos seients a la part frontal (juny 2008) L'AM3, AM4 i AM5 a Montserrat (juny 2013) Detall del mòdul central d'un dels automotors GTW 2/6 del Cremallera (juny 2013)

L'AM2 i l'AM1 acoblats. L'AM1 durant el 2013 va portar el nom de Jordi Bardella Parrot, el viatger 1 milió del Cremallera durant el 2012 (juny 2013)  Detall de les portes d'accés al tren (juny 2013)  Interior d'un dels automotors, on s'aprecia el tram que queda més elevat, on cal pujar dos graons (juny 2013)  Detall de l'esquema de les estacions de la línia del Cremallera sobre les portes (juny 2013)

Vista general d'un tren, on es pot apreciar la indicació per posar maletes a sota els seients, en no haver-hi portaequipatges superior (juny 2013) Part extrema d'un dels automotors dobles, amb la disposició de seients en tertúlia i 2+2 (juny 2013)  Detall de la cabina tancada i ocupant tot el frontal d'un dels automotors (juny 2013) Detall del pupitre de comandaments d'un dels automotors (juny 2006)

       
Espai amb 3 seients abatibles reservats per poder-hi posar cotxets i altres embalums (juny 2013) Estret i llarg passadís de connexió entre els dos mòduls de viatgers de l'automotor (juny 2013) Vista d'un dels cotxes des del passadís de connexió (juny 2013) Vista de la cabina i el recorregut des del departament de viatgers de l'AM4 (juny 2013)

Tornar a Trens
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT:IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional