Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > Xarxa de via ampla > 15.Estacions i línies de la ciutat de Barcelona > La Sagrera-Meridiana
Horaris dels trens de Catalunya
xarxa de via ampla
15.Estacions i línies de la ciutat de Barcelona
codi estació: 78806
Venda automàtica de bitllets Taquilla de bitllets Informació Zona videovigilada Estació adaptada a PMR Ascensors Prohibit fumar   Bus Bicing

correspondència:
Metro de Barcelona L1 Hospital de Bellvitge-Fondo L5 Cornellà Centre-Vall d'Hebron L9 La Sagrera-Can Zam L10 La Sagrera-Gorg


Mostra Estacions adif RMB en un mapa més gran
L'estació de Barcelona - La Sagrera-Meridiana (PK 362,1 de la línia Zaragoza-Lleida-Manresa-Barcelona) es situa al terme municipal de Barcelona, al barri de la Sagrera. El tren va començar a circular per la zona el 1862, quan es va construir una línia pròpia d'accés des de Manresa cap a Barcelona des de Montcada. El 1954 es va posar en servei el nou traçat soterrat per l'avinguda Meridiana. Per a la construcció de la nova estació ha calgut rebaixar la rasant ferroviària del túnel original, a més d'eixamplar l'espai mitjançant l'execució de pilots i micropilots. Part de l'estructura del calaix va ser executada en la reforma del vestíbul d'intercanvi entre les línies de metro, de manera que va haver prolongar l'estructura en 114 metres per assolir els 370 metres de longitud necessaris. Per dur a terme la rebaixa de la rasant es va tallar el servei ferroviari durant 5 mesos. L'estació de La Sagrera-Meridiana es va inaugurar el 16 de febrer de 2011 i es va posar en servei el dia 20 d'aquell mateix mes. Està situada al subsòl de l'avinguda Meridiana entre els carrers Hondures i Martí Molins. Té dos accessos, un a cada extrem de l'estació. El primer accés es realitza des de l'avinguda Meridiana, amb entrades pel costat mar (Hondures) i muntanya (Garcilaso) i és comú amb el metro. Cada entrada disposa d'escales fixes i mecàniques i ascensor. El vestíbul és comú amb el metro i es mesclen les màquines de venda de bitllets de metro amb les de ferrocarril. A un costat hi ha el conjunt de barreres tarifàries per accedir al metro i a l'altre la taquilla i les barreres de control d'accés a l'andana. El segon accés es fa per l'avinguda Meridiana amb Martí Molins amb entrada només des de la vorera costat muntanya. Aquesta entrada disposa d'escales fixes, escala mecànica de sortida i ascensor. El vestíbul té màquines de venda automàtica de bitllets, taquilla i les barreres de control d'accés a l'andana, entre d'altres dependències. Els trens circulen pel nivell inferior, format per les dues vies generals i una andana central de 200 metres de longitud i 6,4 metres d'amplada mitjana, que descriu una suau corba. Per baixar a l'andana tant des del vestíbul comú amb el metro com des del vestíbul de Martí Molins hi ha escales fixes, escales mecàniques i ascensors. A la part central de l'andana existeix una sortida d'emergència que passa per sota la via abans de sortir a l'exterior. L'estació de La Sagrera-Meridiana forma part de l'intercanviador de La Sagrera amb les línies de metro L1, L5, L9 i L10 i en el futur també amb la línia L4.
Imatges virtuals estació:

Fotos de l'estació
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
Accessos a l'estació de La Sagrera-Meridiana des de Garcilaso, comuns amb el metro línies L5 i L1 (febrer 2011) Queda clar que pel nombre de línies La Sagrera-Meridiana és un gran intercanviador (febrer 2011) Boca d'entrada des de Garcilaso: un intercanviador amb dos noms diferents (febrer 2011) Accés a l'estació des del carrer Hondures, a la vorera mar de l'avinguda Meridiana (febrer 2011)

Aspecte del gran vestíbul comú d'intercanvi, amb el metro a l'esquerra i el ferrocarril a la dreta (febrer 2011) Bateria de màquines de venda automàtica de bitllets (febrer 2011) Barreres tarifàries i taquilla de l'estació (febrer 2011) Una altra vista de l'accés a l'estació de La Sagrera-Meridiana des del vestíbul comú amb l'estació de La Sagrera del metro (febrer 2011)

Hi ha moltes barreres tarifàries, donat el gran flux de viatgers que es preveu ja que hi conflueixen 4 línies de metro i en el futur 5 (febrer 2011) Vista un cop passada la línia de peatge (febrer 2011) Escales fixes, escala mecànica i ascensor per enllaçar el vestíbul amb l'andana (febrer 2011) Accés a l'andana central i teleindicador amb les properes sortides de trens (febrer 2011)

Sortida des de l'andana central per enllaçar amb el ferrocarril metropolità (febrer 2011) L'ascensor ocupa molta part de l'andana central que a més s'estreny a la zona d'enllaç amb el metro. Aquest punt pot esdevenir un important coll d'ampolla en el futur (febrer 2011) Accés al vestíbul exclusiu per a Rodalies de Martí Molins (febrer 2011) Ascensor del vestíbul de Martí Molins (febrer 2011)

Escala mecànica de sortida i escales fixes per baixar al nivell vestíbul (febrer 2011) Accés al calaix on es situa el vestíbul de Martí Molins de La Sagrera-Meridiana (febrer 2011) Màquines de venda de bitllets. Tot i haver-hi taquilla roman tancada ja que ja hi ha l'altre accés amb personal permanent (febrer 2011) Vista un cop passades les barreres de control d'accés, amb l'ascensor que baixa a l'andana (febrer 2011)

Vista general del vestíbul amb les escales per baixar a l'andana (febrer 2011) Existeixen portes de separació entre andana i vestíbuls a efectes d'aïllament en cas d'incendis (febrer 2011) Ascensor vestíbul de Martí Molins-andana (febrer 2011) Doble composició d'unitats 447 fent parada a l'estació el primer dia laborable en servei en un trajecte de la R4 a Manresa (febrer 2011)

Mentre la 447 surt un Civia sense servei passa per la via 2 (febrer 2011) Detall de la senyalètica de l'estació, on per primer cop s'incorpora una línia del servei de Regionals, la R12 (febrer 2011) La 447-165 estacionada a la via 1 en un trajecte a Martorell via Barcelona Sants (febrer 2011) Civia a la línia R7 fent un L'Hospitalet-Martorell per Cerdanyola Universitat (febrer 2011)

447-155 amb decoració de Rodalies de Catalunya fent un tren a L'Hospitalet (febrer 2011) Properes sortides a l'estació de La Sagrera-Meridiana (febrer 2011) Aspecte de la via 2 a la sortida de l'estació direcció Arc de Triomf (febrer 2011) Unitat 447 en doble composició a la via 2 fent un R4 a Vilafranca del Penedès (febrer 2011)

Tortuós traçat de la via 1 a l'entrada de La Sagrera-Meridiana pel costat Arc de Triomf a causa de la rebaixa de la rasant (febrer 2011) Tren a Terrassa a la via 1 (febrer 2011) Unitat Civia entrant a La Sagrera-Meridiana pel costat Sant Andreu Arenal (febrer 2011) Civia a la via 2. Es pot observar la peculiar sortida d'emergència al centre de l'andana (febrer 2011)

Curiosa sortida d'emergència al carrer, que passa primer per sota una de les vies (febrer 2011) Dues unitats sèrie 447 s'encarreguen de fer un tren a La Tor de Querol-Enveig (febrer 2011) Civia que va a Cerdanyola Universitat a la via 1 de La Sagrera-Meridiana (febrer 2011) Costeruda sortida de l'estació cap a Sant Andreu per recuperar la cota del túnel original (febrer 2011)

Unitats sèrie 447 a la via 1 fent un servei R4 a Terrassa (febrer 2011) Unitat 447-063 a la via 2 en un servei a L'Hospitalet (febrer 2011) Tren a Sant Vicenç de Calders per Vilafranca del Penedès (febrer 2011) Unitat Civia amb decoració de Rodalies de Catalunya fent un R7 a L'Hospitalet estacionada a la via 2 de La Sagrera-Meridiana (febrer 2011)

direcció Barcelona Pl.Catalunya/Sants Índex Línia 15 direcció Montcada/Manresa/Vic
< Arc de Triomf Sant Andreu Arenal >
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional