Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > TMB > el metro de Barcelona > línia L5 > Sant Pau | Dos de Maig
Horaris dels trens de Catalunya
< Sagrada Família Línia L5 Metro de Barcelona: Cornellà Centre - Vall d'Hebron Camp de l'Arpa >
Sant Pau | Dos de Maig
Estació adaptada a PMR Estació amb cobertura de telefonia mòbil Estació videovigilada


Mostra Estacions metro TMB L5 en un mapa més gran
L'estació Sant Pau | Dos de Maig de la línia L5 del metro de Barcelona va estrenar-se el 26 de juny de 1970, amb l’entrada en servei del tram de línia V (Transversal Alt) entre Diagonal i la Sagrera. L’estació originàriament es denominava Dos de Mayo. El 1982 l’estació va passar a anomenar-se Hospital de Sant Pau i la línia V esdevenia la L5. El juliol de 2009 l’estació canviava novament de nom per passar-se a dir Sant Pau | Dos de Maig, a la vegada que l’estació de la L4 de Guinardó passava a anomenar-se Guinardó | Hospital de Sant Pau. El 2010 es completava la rehabilitació integral de l’estació, posterior a la instal·lació d’ascensors al vestíbul est per adaptar-la a persones amb mobilitat reduïda.
L’estació de Sant Pau | Dos de Maig està situada sota el carrer Indústria, entre els carrers Cartagena i Dos de Maig i té un vestíbul a cada extrem. Cadascun dels vestíbuls disposa d'una entrada amb escales fixes, una pel carrer Cartagena i l'altra pel carrer Dos de Maig. L’accés per Dos de Maig a més disposa d’un ascensor. Els vestíbuls disposen de màquines de venda de bitllets (MAEs) i barreres tarifàries de control d'accés. De cadascun dels vestíbuls en surten escales mecàniques i fixes per baixar fins a un nivell intermig que actua a mode de distribuïdor a les andanes. Els trens circulen pel nivell més profund de l’estació, format per dues vies amb andanes laterals de 93 metres de longitud, separades per un mur central, donant lloc a una de les estacions amb doble volta. L'enllaç entre els distribuïdors i cadascuna de les dues andanes es fa mitjançant escales fixes i escala mecànica de pujada. Entre el vestíbul del costat Dos de Maig i el distribuïdor i entre el distribuïdor i les dues andanes hi ha 3 ascensors. Els materials utilitzats per al disseny arquitectònic, a càrrec de AZM i l’estudi Mora-Sanvisens, són el terratzo per als paviments i l’acer vitrificat per als paraments de les parets, on s’alternen els colors gris i vermell i l’acer inoxidable. El cel ras és una trama metàl·lica formada per plaques de relliga d’acer galvanitzat desmuntable, de color gris als vestíbuls i passadissos, i vermella a les andanes. Els autors del projecte, han volgut jugar amb aquests colors i amb el blau de la línia 5 com a trets distintius de l’estació.

Fotos de l'estació
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
Accés a l'estació de Sant Pau | Dos de Maig pel carrer Cartagena (maig 2013) Accés amb escales fixes des del carrer Cartagen a l'estació de metro de la línia L5 (maig 2013) Accés al vestíbul de Cartagena (maig 2013) El vestíbul està dotat de barreres tarifàries de control d'accés (maig 2013)

Vista del vestíbul un cop passada la línia de peatge. Cal baixar posteriorment fins al distribuïdor intermedi (maig 2013) Distribuïdor intermedi des del qual es pot baixar a les dues andanes de l'estació (maig 2013) Escala fixa i mecànica de pujada a l'andana de la via 1, sentit Vall d'Hebron (maig 2013) Vista general de l'andana de la via 1, amb un tren en 1:57 (maig 2013)

Mòdul central a l'andana, amb informació i interfonia (maig 2013) Andana de la via 1 de Sant Pau | Dos de Maig de metro (maig 2013) Detall de l'accés des del vestíbul de Cartagena (maig 2013) Nau i andana de la via 1. L'andana i la via 2 queden darrere del mur central (maig 2013)

Unitat 5000 de CAF amb el torn 515 a la via 1 de Sant Pau | Dos de Maig (maig 2013) Senyalització del punt de parada amb la porta específica per a PMR (maig 2013) Vista general de la nau i andana de la via 1, des del costat Camp de l'Arpa (maig 2013) Escales fixes i mecànica i i passadís fins a l'ascensor per a l'accés des del vestíbul del carrer Dos de Maig (maig 2013)

Unitat 5000 procedent de Vall d'Hebron arribant a Sant Pau | Dos de Maig (maig 2013) Ascensor entre l'andana i el vestíbul de Dos de Maig (maig 2013) Tren procedent de Cornellà Centre arribant a Sant Pau | Dos de Maig (maig 2013) Unitat 5053 en un servei de metro a la L5 fent parada a Sant Pau | Dos de Maig en el seu trajecte a Vall d'Hebron (maig 2013)

El vestíbul amb accés pel carrer Dos de Maig (juny 2005) Una altra vista del mateix vestíbul, passats els torniquets (juny 2005) Tram d'escales per baixar del vestíbul al nivell intermig (juny 2005) Des del nivell intermig es distribueixen els viatgers a les andanes (juny 2005)

Escales que baixen del nivell intermig a l'andana de la via 1 (juny 2005) Nau de la via 1 (juny 2005) Tren que ve d'Horta entrant a l'altra nau d'Hospital de Sant Pau (juny 2005) Detall de la senyalètica de l'estació barcelonina (juny 2005)

Metro que ve de Cornellà entrant a tota velocitat a l'estació (juny 2005) Remolc 1324, un dels pocs d'una 1000 amb franja blava (juny 2005) A punt de sortir cap a Horta (juny 2005) La nau de la via 2 vista des del costat oest (juny 2005)

Tren amb el torn 516 (juny 2005) Nau de la via 2 (juny 2005) Sortint cap a Cornellà (juny 2005) El proper tren a Cornellà Centre en 3:24 (juny 2005)

direcció Cornellà Centre Índex línia L5 direcció Vall d'Hebron
< Sagrada Família Camp de l'Arpa >
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional