Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > TMB > el metro de Barcelona > línia 9 > L9 nord > Fondo
Horaris dels trens de Catalunya
< Santa Rosa Línia L9 nord Metro de Barcelona: La Sagrera-Can Zam Església Major > 
 
Fondo
Estació adaptada a PMR Estació amb cobertura de telefonia mòbil Estació videovigilada  
codi estació: 942  
Metro de Barcelona TMB L1 Hospital de Bellvitge - Fondo    


Mostra Estacions metro TMB L9 en un mapa més gran
L'estació Fondo de la línia L9 del metro de Barcelona va inaugurar-se el desembre de 2009, amb l'entrada en servei del tram de Can Zam a Can Peixauet. L'estació es situa al terme municipal de Santa Coloma de Gramenet, sota el Camí Fondo de Badalona. Dóna servei al barri de Fondo de Santa Coloma de Gramenet i a la biblioteca Valls i Taberner, al CF Gramenet, al mercat de Fondo, al CEIP Rosselló Pòrcel, al CEIP Beethoven i al CEIP Wagner. L'estació és del tipus característic de la L9 amb un pou de 48,73 metres de profunditat i 25 metres de diàmetre. L'estació s'estructura en cinc nivells: el vestíbul ja existent de la L1, el nivell superior del pou de la L9, la preandana, l'andana superior i l'andana inferior. El nivell superior del pou disposa d'un accés des de l'andana de la via 2 de la línia L1 (amb la que estableix correspondència) i d'un altre accés des del nivell vestíbul ja existent anteriorment de la L1 mitjançant escales fixes, escala mecànica i ascensor. El vestíbul de la L1 té dos accessos, un pel carrer Sicília i un altre pel carrer Mossèn Cinto Verdaguer. El vestíbul disposa del centre de control de l'estació, les màquines de venda automàtica de bitllets i les barreres tarifàries de control d'accés. El pou de la L9 baixa fins al nivell del túnel de doble pis superposat per on discorren els trens. Hi ha 6 ascensors de gran capacitat que enllacen el nivell superior amb la pre-andana. També hi ha 2 ascensors per a persones amb mobilitat reduïda (PMR) que enllacen directament el nivell superior del pou amb l'andana superior i inferior de manera directa. El pou també disposa de dos conjunts d'escales fixes que només es poden utilitzar en cas d'emergència. Des del nivell preandana en surt una escalinata que condueix a l'andana i la via superior (direcció Aeroport) i una altra que condueix a l'andana i la via inferior (direcció Can Zam). També hi ha dues escalinates més a les parets del pou que enllacen el nivell pre-andana amb les dues andanes. Les andanes es troben situades dins de la secció del túnel i tenen una longitud de 101,1 metres. De manera comuna en totes les estacions de la L9 es troben protegides de les vies mitjançant portes d'andana, degut al sistema de conducció automàtica (sense motorista) existent. El disseny arquitectònic de l'estació ha anat a càrrec de Sanchez-Piulachs, arquitectes, S.L.

Fotos de l'estació
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
El vestíbul de l'estació de Fondo, que ha sigut recentment remodelat, és compartit amb la L1  (desembre 2009) Baixada des del nivell vestíbul a l'andana de la via 2 de la L1 i al nivell superior del pou de la L9 (desembre 2009) Enllaç mitjançant escala mecànica, escales i ascensor entre el veswtíbul i el nivell superior del pou de la L9 (desembre 2009) Accés a l'andana de la via 2 de la L1 de manera directa des del nivell superior del pou (desembre 2009)

Accés al pou de la L9 (desembre 2009) Vista des del nivell superior del pou de la L9, amb el nivell de vies de l'estació de la L1 al fons (desembre 2009) Espectacular pou per baixar al túnel de doble pis de la L9, amb 6 ascensors de gran capacitat (desembre 2009) Els dos ascensors per a PMR (desembre 2009)

Escales d'enllaç entre el nivell pre-andana i l'andana superior i inferior (desembre 2009) Entrada a l'andana superior (desembre 2009) Andana superior de l'estació de Fondo de la L9 (desembre 2009) Un tren de la sèrie 9000 fent parada a Fondo abans de seguir cap a Can Peixauet (desembre 2009)

Sortint cap a Can Peixauet (desembre 2009) Detall de la pantalla TFT anunciant properes sortides i termòmetre de la L9 (desembre 2009) Porta d'andana de l'extrem de la composició, per on es recomana que accedeixin els PMR ja que a l'interior del tren hi tenen un espai reservat en aquesta zona (desembre 2009) Vista general de l'andana superior (direcció Aeroport) de Fondo, en la que es nota la volta del túnel de 12 metres de diàmetre dividit en dos pisos (desembre 2009)

Tren entrant a Fondo (desembre 2009) Fent una breu parada en el de moment curt trajecte Can Zam-Can Peixauet (desembre 2009) Enllaç entre la pre-andana i l'andana inferior de Fondo (desembre 2009) Escales de baixada a l'andana inferior. Al fons escales adossades a la paret del pou i ascensor per a PMR (desembre 2009)

 
Andana del nivell inferior, on es pot apreciar la menor corbatura de la paret respecte l'andana superior (desembre 2009) Detall de la senyalètica i rètol amb l'horari provisional de la línia, de 6 a 22 hores, per la necessitat de proves per a la propera extensió fins a Bon Pastor i La Sagrera (desembre 2009) Un tren de la línia L9 fa una parada a Fondo abans de seguir cap a Can Zam. Quan arriba un tren i s'han d'obrir les portes d'andana aquestes s'il·luminen (desembre 2009)  

direcció La Sagrera Índex línia L9 nord direcció Can Zam
< Santa Rosa Església Major > 
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional