Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > TMB > el metro de Barcelona > línia 9 > L9 nord > Santa Rosa
Horaris dels trens de Catalunya
< Can Peixauet Línia L9 nord Metro de Barcelona: La Sagrera-Can Zam Fondo > 
 
Santa Rosa
Estació adaptada a PMR Estació amb cobertura de telefonia mòbil Estació videovigilada  
codi estació: 941  


Mostra Estacions metro TMB L9 en un mapa més gran
L'estació Santa Rosa de la línia L9 del metro de Barcelona va inaugurar-se el setembre de 2011, molt més tard que el tram on es situa entre Can Zam i Can Peixauet que va posar-se en servei el desembre de 2009. L'estació ha inclòs la transformació d'una antiga àrea d'edificis en un espai obert d'ús públic, la qual cosa ha dilatat la seva posada en marxa respecte de la resta d'estacions de la línia. L'estació es situa al terme municipal de Santa Coloma de Gramenet, a l’avinguda dels Banús, entre el carrer d’Irlanda i el carrer de Banús Baixa. Dóna servei a l’entorn del barri de Santa Rosa de Santa Coloma de Gramenet, a les escoles Banús, Tanit i Sant Just i al CAP el Fondo. L'estació és del tipus característic de la L9 amb un pou de 44,44 metres de profunditat i 25 metres de diàmetre. L'estació s'estructura en cinc nivells: el vestíbul d'accés, el vestíbul superior, la preandana, l'andana superior i l'andana inferior. El vestíbul d'accés disposa d'una única entrada a peu pla pel carrer d’Irlanda entre els carrers Banús Baixa i el Banús Alta. El vestíbul disposa del centre de control de l'estació, les màquines de venda automàtica de bitllets i les barreres tarifàries de control d'accés. Des de l'accés es baixa fins al vestíbul superior del pou a través d'escales fixes i mecàniques. El pou baixa fins al nivell del túnel de doble pis superposat per on circulen els trens. Hi ha 6 ascensors de gran capacitat que enllacen els 36 metres des del vestíbul superior fins a la preandana. També hi ha dos ascensors per a persones amb mobilitat reduïda (PMR) que enllacen directament el vestíbul d'accés amb l'andana superior i inferior. El pou disposa així mateix de dos conjunts d'escales fixes que només es poden utilitzar en cas d'emergència. Des del nivell preandana en surt una escalinata que condueix a l'andana i la via superior (direcció Aeroport) i una altra que condueix a l'andana i la via inferior (direcció Can Zam). També hi ha dues escalinates més a les parets del pou que enllacen el nivell pre-andana amb les dues andanes. Les andanes es troben situades dins de la secció del túnel i tenen una longitud de 120 metres. De manera comuna en totes les estacions de la L9 es troben protegides de les vies mitjançant portes d'andana, degut al sistema de conducció automàtica (sense motorista) existent. El disseny arquitectònic de l'estació ha anat a càrrec de Sanchez-Piulachs, arquitectes, S.L.

Fotos de l'estació
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
L'entorn de l'estació de Santa Rosa s'ha acondicionat com a espai públic, ja que va ser ocupat per fer el pou (setembre 2011) Accés a peu pla des del carrer al vestíbul (setembre 2011)  Interior del vestíbul d'accés, amb les barreres tarifàries (setembre 2011) Vista un cop passada la línia de peatge (setembre 2011) 

Centre de control de l'estació (setembre 2011)  Des del vestíbul un cop passada la línia de peatge encara es pot veure el carrer (setembre 2011)  Baixada al vestíbul superior del pou (setembre 2011) Comunicació amb el vestíbul superior del pou circular que baixa al túnel (setembre 2011)

Vestíbul superior del pou, amb ascensor per a PMR que en aquest cas segueix fins al vestíbul d'accés (setembre 2011)  Vista de l'espectacular pou de baixada fins al nivell del túnel, amb 6 ascensors de gran capacitat (setembre 2011) Ascensors per a PMR (setembre 2011) Nivell de preandana, des del qual es pot accedir a la superior o bé a l'inferior (setembre 2011)

Escales que enllacen els diferents nivells a través de la cara exterior del pou (setembre 2011)  Accés a l'andana superior (setembre 2011) Foto recordant el túnel durant les obres de construcció (setembre 2011) Andana i via superior, per on circulen els trens de la L9 cap a La Sagrera (setembre 2011) 

Unitat sèrie 9000 que va a La Sagrera fent parada a Santa Rosa (setembre 2011)  Extrem de l'andana de Santa Rosa pel costat Fondo (setembre 2011) Vista general de l'andana superior de l'estació de Santa Rosa (setembre 2011) Suport isquiàtic i característica andana amb portes (setembre 2011)

Monitor informant de les properes sortides i recordant que els ascensors per a PMR són d'ús preferent per a aquest col·lectiu (setembre 2011)  Portes de l'andana superior (setembre 2011) Enllaç de la preandana amb l'andana inferior, direcció Can Zam (setembre 2011) Accés a l'andana inferior (setembre 2011)

Tren sèrie 9000 de conducció automàtica (sense motorista) fent parada a Santa Rosa en el seu trajecte fins a Can Zam (setembre 2011) Detall de la senyalètica de l'estació (setembre 2011) Vista general de l'andana inferior de l'estació (setembre 2011)  Una altra vista general de l'andana i via inferior des del costat Can Peixauet (setembre 2011)

direcció La Sagrera Índex línia L9 nord direcció Can Zam
< Can Peixauet Fondo > 
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional