Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > FGC > Cremallera i Funiculars de Montserrat > Traçat > Del tram de doble via al túnel dels Apòstols
Horaris dels trens de Catalunya
  Traçat
 Del tram doble via al túnel dels Apòstols
Passat el tram de doble va la línia segueix sempre adaptant-se al relleu de la muntanya i vorejant-la, amb la paret a la dreta de la via i la vall a l'esquerra. En alguns trams aprofita l'espai construït el 1892 per l'antiga línia ferroviària i fins i tot encara s'aprecia el sobreample d'alguns murs, ja que el tram de doble via es prolongava fins a la zona dels Degotalls. Justament aquest punt ha patit diverses esllavissades des de la inauguració del nou Cremallera, que fins i tot van interrompre les circulacions durant un temps. El recorregut en tot aquest tram gairebé no té cap tram recte, enfilant un seguit de llargues corbes a la dreta i a l'esquerra, sempre amb rampa d'ascens cap al Monestir. Abans del túnels dels Apòstols hi ha una recta protegida per xarxes antiesllavissades, denominador comú a la major part del Cremallera. El túnel dels Apòstols és el més llarg de la línia i amb 210 metres precedeix l'entrada a la vall de Montserrat. Descriu una corba a la dreta i va ser perforat a la roca el 1892 en condicions molt dures. Té una passera lateral de 0,6 metres d'amplada i està il·luminat.

FOTOS
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
Final del tram de doble via actual (juny 2012) Tren entrant a la secció superior de la línia del Cremallera (agost 2013) Una doble composició de trens cremallera amb els darrers rajos de sol de la tarda abans de quedar ocultats per l'ombra de Montserrat (agost 2013) Tren molt a prop de l'inici de la doble via per la part superior (agost 2003)

Vista d'ocell d'un tren des de la carretera de Montserrat (agost 2013)  El tren circulant per un tram on antigament hi havia doble via, tal com es pot veure per l'amplada de la plataforma (agost 2013) Les xarxes protectores són una constant en el recorregut del Cremallera (agost 2003) Recorregut sinuós entre el tram de doble via i Montserrat (agost 2013)

Mentre un tren puja cap al Monestir en primer pla al fons un altre baixa cap a Monistrol (juny 2006) Doble composicio de trens cremallera amb el mur de contenció ja construït de l'antic cremallera (juny 2013) Dos trens acoblats circulant cap a Montserrat, amb la població de Monistrol al fons (agost 2013) Zona dels Degotalls, amb el reforç per prevenir esllavissades. Antigament la doble via finalitzava en aquest punt (juny 2012)

L'AM1 en una corba del recorregut amb un mur reforçat (juny 2013)  Automotor AM i xarxes de protecció (agost 2003) Vista de bona part del tram superior del recorregut del Cremallera (juny 2013)  La paret quasi vertical de la muntanya de Montserrat acompanya bona part del recorregut del tren (abril 2008)

Darrera doble corba del trajecte abans del túnel dels Apòstols (juny 2012)  Dos automotors circulant per un tram ja força proper al túnel dels Apòstols (agost 2003) Dos trens acoblats a punt d'arribar al tram més rectilini just abans del túnel dels Apòstols (agost 2003) Boca costat vall del túnel dels Apòstols (juny 2013)

  A Monistrol
 De pont antic PN a tram doble via
A Montserrat  
De túnel Apòstols a Montserrat
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT:IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional