Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > Xarxa de via ampla > Circulacions especials > Obres a Rodalies de Barcelona 2024 > Corredor del Mediterrani
Horaris dels trens de Catalunya
Corredor del Mediterrani
Nus de Castellbisbal - Martorell. Porta d'Europa
3r fil Castellbisbal - Vila-seca

 TRAM NUS DE CASTELLBISBAL - MARTORELL. TRIPLE VIA. PORTA D'EUROPA
El tram entre el nus de Castellbisbal i Martorell s'està convertint en un dels punts amb major trànsit de trens, ja que als de Rodalies de les línies R4 i R8 cal sumar el nombrós trànsit de mercaderies, ja que tots els trens procedents de la Península que van cap a Barcelona, Girona o França han de passar per la línia de Vilafranca i per Castellbisbal. A més, forma part del Corredor del Mediterrani i es vol implementar ample estàndard (UIC) compatible amb l'ample ibèric actual i enllaçar amb les vies d'ample mixt ja en servei entre el ramal de mercaderies a Can Tunis i la línia fins a Mollet.
Les actuacions que s'estan desenvolupant en aquest tram són:
1- Ramal antic túnel de via única de Costablanca. El ramal comença amb un canvi d'agulles situat a la via 2 un cop passat el pont sobre el riu Llobregat i sota el pas de l'autovia A-2, amb una petita ampliació del tauler del pont. La línia descriu un traçat en "S" per recuperar l'antic traçat de via única recuperat i amb el túnel rehabilitat i posat al dia. Pel costat Castellbisbal el traçat es disposa amb una tercera via en paral·lel a les dues pre-existents. El nou ramal de Costablanca té una longitud d'1,8 km, dels quals 810 m són en túnel, en els que s'ha fet una rehabilitació estructural, recuperant voltes i "hastials" i implementant una nova contravolta, utilizant vora de 2.450 m3 de formigó. A més, s'ha rebaixat la rasant antiga per a adequar el traçat als gàlibs màxims dels estàndards europeus, disposant d'una secció lliure de 37,8 m2. El ramal de Costablanca entrava en servei el 20 d'agost de 2022. El 3 de febrer de 2024 es tallava la circulació de nou per la via 2, per tal de refer el traçat de la via 2, ampliar el tauler del pont del Llobregat i ubicar el nou canvi d'agulles per connectar el nou ramal a la línia existent pel costat Martorell. El 3 de juny de 2024 es recuperava la circulació per la via 2 i pel túnel de Costablanca, passant a disposar de tres vies entre Castellbisbal i el pont sobre el Llobregat.
2- Ampliació de la longitud de les vies d'apartat a l'estació de Castellbisbal
3- Millora de la funcionalitat de la capçalera nord, amb la instal·lació de 5 nous canvis d'agulles mixtos. El 24 de juny de 2024 es tallava la circulació de trens de viatgers entre Castellbisbal i Molins de Rei i Rubí Can Vallhonrat per la modificació de vies de la capçalera nord de Castellbisbal, mantenint el pas de trens de mercaderies en circulació restringida amb inversió de marxa a Rubí. Entre el 21 de juliol i el 25 d'agost es tallava l'enllaç entre Rubí Can Vallhonrat i Castellbisbal, de manera que els mercaderies entre Can Tunis i el sud passaven a circular per Molins de Rei-l'Hospitalet-Vilanova, amb inversió de marxa a Rubí. Des del 26 d'agost no hi havia trens de viatgers entre Martorell Central i Molins de Rei/Rubí. Entre el 26 d'agost i el 12 de setembre no va circular cap tren de mercaderies pel tall total complet de tot el nus de Castellbisbal. El 13 de setembre es recuperava parcialment el servei de mercaderies, el 14 de setembre la línia R4 i el 16 de setembre la línia R8, amb les vies 1, 2 i 4 operatives a l'estació.
4- Renovació de la superestructura de la via mare que dona accés a les derivacions particulars de Celsa, Gonvarri i Gonvauto
5- Nou pas inferior sota l'AP-7 paral·lel a l'actual i rehabilitació dels passos inferiors del PK 75+670 i 76+682
Esquema de vies final previst

FOTOS DE LES OBRES TRAM NUS DE CASTELLBISBAL - MARTORELL
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
2a fase. Tall via 1 (2022- 02.02.2024) 3a fase. Tall via 2 i tall túnel Costablanca (03.02.2024-02.06.2024) Tres vies Castellbisbal-pont riu Llobregat (a partir 03.06.2024)

Talls a capçalera nord de Castellbisbal (24.06.2024 - 12.09.2024) Capçalera nord en servei parcial (a partir del 13.09.2024) Desviaments de trens de mecaderies per Rubí Can Vallhonrat i la línia del Garraf (agost 2023 i estiu 2024)

 TRAM MARTORELL - VILA-SECA. TERCER FIL (AMPLE DE VIA MIXT IBÈRIC-UIC)
Al tram entre Martorell Central i el nus de Vila-seca s'està implantant l'ample de via mixt (ibèric-UIC), així com al ramal de Seat Martorell i a l'estació de Tarragona mercaderies. La longitud on s'està implantat l'ample de via mixt és de 86 km (98,5 km incloent ramals). L'objectiu de l'actuació és multiplicar per vuit el trànsit actual de mercaderies entre l'àrea de Tarragona i la resta d'Europa, sent la provincia la destinació de més de 4 milions de tones de mercaderies. La previsió és que l'any 2030, amb l'ample mixt en servei, el volum de mercaderies transportades per ferrocarril passi de les 507.049 tones actuals a 4.849.443 tones anuals. Aquesta és una de les conclusions d'un estudi de la Cambra de Tarragona, que indica que la infraestructura hauria d'incrementar la quota de transport ferroviari i restar pes a la carretera, passant del 2,7% actual al 23,6% l'any 2030.
El tram forma part del Corredor del Mediterrani, que és un dels 9 eixos TEN-T que la Unió Europea està potenciant. S'implanta l'ample mixt mitjançant tercer carril a les dues vies existents a la línia entre Castellbisbal, Martorell i Sant Vicenç de Calders (línia 240 Adif) i entre Sant Vicenç de Calders i el nus de Vila-seca (línia 210 Adif), on enllaçarà amb la línia València Estació del Nord-la Boella (línia 600 Adif), línia aquesta darrera que es preveu convertir a exclusiva d'ample internacional, UIC. La conversió a ample mixt amb tres carrils suposa canvis en la geometria de les vies, en els canvis d'agulles i aparells de via, canvis en el sistema de detecció dels trens, amb impactes severs al servei durant l'execució de les obres.
Els punts singulars d'implantació de l'ample mixt en aquest tram són:
- Estació de La Granada
- Estació l'Arboç
- Pas del tercer fil per l'estació de Sant Vicenç de Calders
- Túnel del Roc de Sant Gaietà o de Roda
- Nova via d'apartador UIC a estació d'Altafulla-Tamarit
- Pas del tercer fil per l'estació de Tarragona viatgers
- Tercer fil a l'estació de Tarragona Mercaderies
Esquema de vies amb implantació del 3r fil tram Martorell - Sant Vicenç de Calders Esquema de vies amb implantació del 3r fil tram Sant Vicenç de Calders - Vila-seca

Locomotora 335 pel tram de via única temporal entre les estacions de l'Arboç i el Vendrell (abril 2024) Sortida de l'estació de l'Arboç pel costat Tarragona amb les obres de reubicació de la via general (abril 2024) Bobiner a la sortida sud dels Monjos, amb la via 1 que està sent totalment refeta (abril 2024) Una altra vista de les vies entre els Monjos i l'Arboç, on s'aprecien els nous elements per al 3r fil (abril 2024)

ESTACIÓ DE LA GRANADA
L'estació de la Granada s'ha remodelat totalment amb el pas de l'ample mixt. L’estació fins l'any 2023 constava de les dues vies generals (vies 1 i 2) i dues desviades al costat esquerre (vies 4 i 6) de 600 i 150 metres de longitud respectivament; la via 4 tenia una via morta d’escapament pel costat Vilafranca. Hi havia dues andanes de 250 metres de llargada, una entre l’edifici de viatgers i la via 1 i una altra entre les vies 2 i 4. Les andanes disposaven de bancs i teleindicadors de destinació dels propers trens; l’andana de les vies 2-4 tenia una marquesina- refugi per aixoplugar els viatgers. La nova configuració de l’estació de la Granada ha suposat l'eliminació de l'antiga via 4 per poder ampliar l'andana entre la via 2 i la via desviada, que ara a més disposa d'una nova marquesina. També s'ha suprimit el pas a nivell entre andanes, habilitant un nou pas inferior que les connecta mitjançant escales fixes i un ascensor a cada andana. L'andana de la via 1 també s'ha millorat, amb una marquesina i nous bancs. Les dues vies generals disposen d'ample de via mixt i a la banda est es reposarà una via desviada d'ample mixt, que tindrà un nou traçat resseguint el perímetre de la nova andana ampliada.
Unitats 447 circulant per via desviada mentre duraven les obres a l'estació de la Granada (juny 2023) Els trens passaven per una via per la Granada però no hi feien parada comercial, havent-hi un servei de bus substitutori (juny 2023) Unitats 447 fent parada a la via 2 de la Granada, recent reoberta per als viatgers (octubre 2023) Tren de mercaderies per via 1 de la Granada, on encara manca completar la reposició de la via desviada (octubre 2023)

ESTACIÓ DE L'ARBOÇ
L'estació de l'Arboç es modifica completament amb el pas de l'ample mixt. L'estació fins l'any 2023 constava de les dues vies generals (vies 1 i 2) i tres desviades, dues a la dreta (vies 3 i 5) i una a l’esquerra (via 4). Hi havia tres andanes, una per a les vies 1-3, una per a les vies 2-4 i una per a la via 4, on també s’ubicava l’edifici de viatgers. Les dues andanes centrals tenien teleindicadors de destinació dels trens. Les tres andanes estaven enllaçades a través d'un pas a nivell central no accessible. Completaven les instal·lacions de l’estació el ramal que seguia a la via 4 pel costat Tarragona i que portava a l’apartador industrial privat de Saint-Gobain. La nova configuració de l'estació de l'Arboç suposa la modificació de la disposició de vies, ja que la via 1 (general sentit Tarragona) passa a ubicar-se al costat oest, amb una andana lateral adjacent al límit amb la LAV. Entre les vies generals s'ubicarà una via d'apartador que disposarà d'una andana central que a la vegada donarà servei a la via 2 (general sentit Barcelona). Aquestes tres vies tindran ample mixt, ibèric-UIC. Completaran les instal·lacions una via d'ample ibèric (via 4) amb andana lateral adjacent a l'edifici de viatgers. Les tres andanes disposaran de marquesines metàl·liques i estaran comunicades per un nou pas inferior, amb escales fixes i un ascensor a cadascuna d'elles.
La 335.004 de Transfesa amb un tren portacotxes circulant pel tram de via única temporal per obres del 3r fil entre els Monjos i el Vendrell per l’Arboç, que també s’està reconfigurant i adaptant. A l’estació es mantenen les vies 2 i 4 per fer encreuaments, on tal com es pot veure al fons el tren de cereal que està esperant via lliure (desembre 2023) La 256.013 de Captrain amb el tren químic entre Barcelona Morrot i Sevilla La Negrilla per l’Arboç, Baix Penedès. El tram de línia entre Vilafranca del Penedès i Sant Vicenç de Calders durant bona part dels dies feiners és “exclusiva” de mercaderies ja que el tram és de via única per les obres del 3r carril (abril 2024) La via 1, general sentit sud, ja en la seva posició definitiva a l'esquerra de la platja de vies d'ample convencional (maig 2024) Una altra vista de les obres a l'Arboç, amb la via 1 i la nova via central d'apartador que també tindrà una nova andana comuna amb la via 2 reubicada (maig 2024)

TÚNEL DEL ROC DE SANT GAIETÀ O DE RODA DE BERÀ
El túnel del Roc de Sant Gaietà o de Roda de Berà es troba entre els PK 19+940 (boca oest) i 20+362 (boca est) entre les estacions de Torredembarra i Sant Vicenç de Calders de la línia 210 d'Adif. Té una longitud de 421,8 m, dels quals 372,6 m són en mina i incorpora un fals túnel a la boca est de 49,2 m de longitud. L'objecte de l'obra és l'adequació de la secció del túnel de Roda de Berà per a la implantació de l'ample mixt, mitjançant el tercer carril. L'adequació del túnel és necessària per al gàlib exigits per a la circulació d'aquests trens, a més de la reparació estructural del túnel per problemes de filtracions, humitats i surgències. Les actuacions al túnel principalment consisteixen en el rebaixa de la plataforma a l'interior del túnel de la solera actual un màxim de 100 cm, renovació de la volta, recalç del tram de fals túnel, instal·lació de via en placa, nou sistema de catenària i reposició de totes les instal·lacions de seguretat i comunicacions. A fora del túnel es rebaixa la plataforma ferroviària de l'àmbit, instal·lació de via en placa als trams adjacents al túnel i transicions a via sobre balast, murs guardabalst, nous dipòsits de recollida de vessaments i tres zones d'instal·lacions auxiliars.
Aquesta obra es preveu iniciar-la l'1 d'octubre de 2024 i requerirà el tall total de la línia entre Sant Vicenç de Calders i Tarragona durant cinc mesos, amb importants afectacions als trens de viatgers entre Tarragona i Barcelona, així com als trens de mercaderies que caldrà desviar per Valls-Picamoixons-Montblanc-Reus.
Àmbit d'actuació del túnel de Roda de Berà - Roc de Sant Gaietà Secció tipus del túnel, amb el rebaix previst de la cota de la solera
Font dels plànols: Proyecto de construcción del acondicionamiento del túnel de Roda de Bará para la implantación del ancho estándar en el Corredor Mediterráneo. Tramo Castellbisbal - Murcia. Subtramo: Sant Vicenç de Calders - Tarragona - Nudo Vilaseca (+)

Retorn a Obres Rodalies de Barcelona 2024
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional