Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > TMB > el metro de Barcelona > línia L1 > Catalunya
Horaris dels trens de Catalunya
< Universitat Línia L1 Metro de Barcelona: Hospital de Bellvitge - Fondo Urquinaona >
Catalunya
Estació adaptada a PMR Estació amb cobertura de telefonia mòbil Estació videovigilada
codi estació: 126  
  FGC, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya L6 Pl.Catalunya - Sarrià L7 Pl.Catalunya - Av.Tibidabo S1 Barcelona Pl.Catalunya - Terrassa Nacions Unides S2 Barcelona Pl.Catalunya - Sabadell Parc del Nord S5 Barcelona Pl.Catalunya - Sant Cugat S6 Barcelona Pl.Catalunya - Universitat Autònoma S7 Barcelona Pl.Catalunya - Rubí   renfe    


Mostra Estacions metro TMB L1 en un mapa més gran
L'estació Catalunya de la línia L1 del metro de Barcelona va entrar en servei el 10 de juny de 1926, amb l’obertura del primer tram del Metro Transversal entre Bordeta i Catalunya i la denominació Cataluña. Inicialment l’estació provisionalment es va ubicar a la ronda Universitat, entre la rambla de Catalunya i el carrer Balmes, amb dues vies i tres andanes. L’1 de juliol de 1932 es prolongava la línia fins a Arc de Triomf i l’estació passava a situar-se en la seva ubicació actual, al nord de l’estació de plaça Catalunya entre la rambla de Catalunya i el passeig de Gràcia i amb la disposició actual de vies. El 1932 es va obrir un nou accés a l’estació del metro pel centre de la plaça Catalunya i el juny de 1956 es posava en servei el passadís d’enllaç amb la línia del Gran Metro de Barcelona (actual L3), creant una incipient nova concepció de xarxa de metro. El 1961 es va estrenar un segon accés a l’andana de la via 1. El 1982 l'estació passava a dir-se Catalunya i la línia I passava a ser la L1. Entre 1983 i 1992 es va reconstruir totalment l’estació, tant de metro com de la xarxa de via ampla. L’antiga estació tenia la mateixa disposició actual si bé disposava de dos vestíbuls als extrems i la part central era descoberta. El novembre de 1994 es completava l’adaptació de l’estació per a persones amb mobilitat reduïda amb la instal·lació de nous ascensor entre vestíbul i andana, així com entre vestíbul i carrer (compartit amb el vestíbul de la xarxa de via ampla).
L’estació Catalunya actual de la L1 s’ubica al subsol de la plaça Catalunya entre la rambla de Catalunya i el passeig de Gràcia i disposa de dos nivells, el superior que acull un gran vestíbul i l'inferior per on circulen els trens. El nivell superior disposa de cinc accessos des del carrer: els accessos per Ronda Universitat i per Passeig de Gràcia tenen escales fixes, una de mecànica i un ascensor; l’accés per Ronda Sant Pere té escales fixes i una de mecànica; els accessos per Rambla Catalunya i pel centre de la Plaça Catalunya tenen escales fixes. Tots els accessos conflueixen en el gran vestíbul que es troba al costat muntanya de la plaça Catalunya. Els accessos al metro s’ubiquen als extrems d’aquest gran vestíbul comú amb l’estació de via ampla i disposen de les màquines de venda de bitllets i barreres tarifàries de control d’accés, entre d’altres dependències. L’enllaç amb les andanes, ubicades a un nivell inferior, es fa mitjançant escales fixes, escales mecàniques i pel costat Universitat també amb ascensor. Els trens del metro circulen pel nivell inferior, amb la particularitat que les dues vies del metro s’ubiquen a la part exterior de les dues vies de la línia de via ampla que es troben a la part central. Entre la nau de les vies de la xarxa de via ampla i les del metro hi ha un mur amb diverses obertures. L'estació Catalunya de la línia L1 del metro té un pas inferior entre les andanes, que a més serveix com a inici del passadís d'enllaç amb l'estació Catalunya de la línia L3; aquests enllaços no estan adaptats.

Fotos de l'estació
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
Accés a l'estació Catalunya des de la Ronda Universitat (juliol 2019) Una altra vista de l'accés des de la Ronda Universitat, que també compta amb un ascensor (juliol 2019) Entrada a l'estació Catalunya, tant per al metro com per a Rodalies de Catalunya (juliol 2019) Accés per la rambla de Catalunya (gener 2019)

Panells de benvinguda al metro i a Rodalies a l'accés per rambla de Catalunya (març 2019) Indicacions al vestíbul compartit entre metro L1 i Rodalies (juliol 2019) Entrada pel centre de la plaça Catalunya a l'estació (juliol 2019) Accés des de la ronda de Sant Pere (juliol 2019)

Entrada a l'estació de Catalunya pel passeig de Gràcia (juliol 2019) Ascensor de carrer a vestíbul compartit entre Rodalies i Metro a la plaça Catalunya (juliol 2019) Nivell vestíbul, compartit entre Rodalies i Metro (juny 2019) Vestíbul del costat Urquinaona per accedir a l'estació de metro de la línia L1 (juny 2019)

Unitat 6000 del Ferrocarril Metropolità entrant a Catalunya fent un servei a la línia L1 cap a Fondo (novembre 2019) Metro de la línia L1 vist des de l'andana central de l'estació de Rodalies circulant entre Universitat i Catalunya (juliol 2019) Civia sèrie 465 de Rodalies de Catalunya i unitat 4000 de TMB a Catalunya amb un tren de la línia L1 cap a Fondo (juliol 2019) Encreuament de trens de la sèrie 4000 de la línia L1 del metro entre Catalunya i Universitat (juliol 2019)

L'estació de Rodalies vista des de l'andana del metro (juny 2019) Extrem de l'andana de la via 2 del metro cap a Hospital de Bellvitge, amb un tram d'andana amb rampa per facilitar l'accés a PMR (juny 2019) Andana sentit Hospital de Bellvitge amb l'accés al pas inferior entre andanes i que enllaça també amb l'estació Catalunya de la L3 (juny 2019) Trens de Rodalies des de l'estació del metro (juny 2019)

Ascensor entre l'andana de la via 2 i el vestíbul costat Universitat (juny 2019) Rodalies estacionat a plaça Catalunya vist des de l'andana del metro (juny 2019) Vista general de l'andana sentit Hospital de Bellvitge de Catalunya L1 (juny 2019) Unitat sèrie 6000 amb el torn 119 a punt de fer parada a Catalunya amb un tren cap a Hospital de Bellvitge (juny 2019)

Unitat 6000 del FMB sortint de Catalunya cap a Hospital de Bellvitge vista des de l'andana de l'estació de Rodalies (juliol 2016) Accés a l'estació de Catalunya de la línia L1, en un extrem del vestíbul de l'estació de renfe-adif (abril 2005) Escales mecàniques i una escala metàl·lica comuniquen l'accés a l'andana amb el vestíbul (abril 2005) Ascensor que enllaça l'andana direcció Hospital de Bellvitge del metro amb el vestíbul de renfe-adif (abril 2005)

Tren a l'andana direcció Hospital de Bellvitge esperant per sortir (abril 2005) Des de l'estació de metro a través dels arcs es pot veure l'estació de Plaça Catalunya de renfe-adif (abril 2005) Unitat 4000 sortint cap a Hospital de Bellvitge, passant pel costat de la pantalla de canalmetro (abril 2005) Indicadors que menen cap al pas sota les vies per enllaçar amb la línia L3, L6, L7 i el Metro del Vallès (abril 2005)

Indicadors diversos al pas soterrat entre les andanes de l'estació Catalunya de la línia L1 (abril 2005) Una altra vista del pas soterrat d'enllaç entre andanes de la L1 i també del passadís d'enllaç a la L3 (abril 2005) Viatgers esperant el metro a l'andana direcció Fondo. A la dreta, entre els arcs, un tren de renfe (abril 2005) Metro amb les portes obertes en un tram d'andana amb una petita rampa per facilitar l'accés a PMR (abril 2005)

Una altra vista de la sinuosa andana de la via 1 (direcció Fondo) de l'estació Catalunya (abril 2005) Unitat 4044 amb el número de servei 104 a punt de reemprendre la marxa cap a Fondo (abril 2005) Sortint cap a la següent estació: Urquinaona (abril 2005) L'estació de Catalunya amb una unitat 4000 vista des de l'andana de renfe Rodalies (abril 2005)

direcció Hospital de Bellvitge Índex línia L1 direcció Fondo
< Universitat Urquinaona >
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional