Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > TMB > el metro de Barcelona > línia L1 > Universitat
Horaris dels trens de Catalunya
< Urgell Línia L1 Metro de Barcelona: Hospital de Bellvitge - Fondo Catalunya >
Universitat
Estació adaptada a PMR Estació amb cobertura de telefonia mòbil Estació videovigilada
codi estació: 125  
 
   


Mostra Estacions metro TMB L1 en un mapa més gran
L'estació Universitat de la línia L1 del metro de Barcelona va entrar en servei el 10 de juny de 1926, amb l’obertura del primer tram del Metro Transversal entre Bordeta i Catalunya i la denominació Universidad. L’estació inicialment era gairebé igual a la resta d’estacions de la línia, amb les dues vies i andanes laterals, separades parcialment per un mur central i dos vestíbuls, un al costat est i l’altre al costat oest. Entre juliol de 1971 i novembre de 1972 la prolongació de la línia de via ampla entre Plaça Catalunya i l’estació de Sants va obligar a modificar el traçat de la línia de metro, passant la via 2 a ubicar-se en una posició més elevada. Durant aquest temps els trens entre Urgell i Catalunya passaven per aquest punt circulant temporalment en via única sense parada i amb l’estació fora de servei. El desembre de 1972 va entrar en servei la nova disposició de l’estació Universitat amb dos nivells de vies i les andanes prolongades. El 1982 l'estació passava a dir-se Universitat i la línia I passava a ser la L1. L’any 1995 l’entrada en servei de la línia L2 va comportar la modificació dels vestíbuls de l’estació, passant a crear nous espais diàfans de connexió i fent l’estació de la línia L1 accessible a través dels nous accessos a l’L2. El 2018 es va completar la rehabilitació de l’estació d’Universitat, que va renovar els acabats de les andanes de la L1.
L'estació Universitat de l'L1 actual està situada sota la plaça Universitat, entre la Gran Via de les Corts Catalanes i la ronda Universitat i consta de dos nivells. El nivell superior consta d'un gran vestíbul amb tres punts d’accés mitjançant barreres tarifàries: un amb entrades des del carrer Pelai i la ronda Universitat amb escales fixes i escala mecànica de pujada, un segon amb entrada des de la plaça Universitat amb escales fixes, dues escales mecàniques i un ascensor i un tercer amb entrada per la ronda de Sant Antoni amb escales fixes i escala mecànica de pujada. Cadascun dels punts d’accés disposa de màquines de venda de bitllets; en l’accés per Pelai/ronda Universitat hi ha un centre d’atenció al client i una cafeteria mentre que a l’accés des de plaça Universitat hi ha el centre de control de l’estació. Un cop passades les línies de peatge des dels tres vestíbuls d’accés s’accedeix a un gran espai diàfan, on també hi ha dos locals comercial i on s’accedeix a l’andana de la via 2 (sentit Hospital de Bellvitge), de 100 metres de longitud i ubicada al costat esquerre. A un nivell inferior hi ha l’andana de la via 1 (sentit Fondo), de 90 metres de llarg i ubicada al costat dret. Entre l’andana inferior i el nivell superior hi ha una escala mecànica i una escala fixa a l’extrem de l’andana de la via 1 així com dos punts d’accés al gran espai d’enllaç amb la línia L2, on hi ha una escala mecànica de pujada, una escala fixa i un ascensor per poder pujar al nivell superior. Aquesta peculiar disposició ve donada pel fet que per entremig hi passa la línia de via ampla entre Plaça Catalunya i Sants, ubicada al mateix nivell que la via 1 del metro.

Fotos de l'estació
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
Accés a l'estació Universitat per Pelai - Ronda Universitat (març 2020) Accés a l'estació per Pl. Universitat - Pelai (maig 2018) Accés central a l'estació per la plaça Universitat, dotat d'escales mecàniques i ascensor (novembre 2016) Sala de control i línia de peatge des de l'accés a l'estació per plaça Universitat (novembre 2016)

Vista un cop passada la línia de peatge del vestíbul diàfan entre les estacions de la línia L1 i la línia L2 (novembre 2016) Unitat 6000 entrant a Universitat amb un servei L1 cap a Hospital de Bellvitge (novembre 2019) Andana de l'estació Universitat L1 sentit Fondo (novembre 2019) Unitat 4000 amb el torn 130 a la via 1 d'Universitat, sentit Fondo (novembre 2019)

Unitat 4000 amb el torn 112 amb un servei de l'L1 a Hospital de Bellvitge entrant a la via 2 d'Universitat (juliol 2019) Nau de l'andana de la via 1, sentit Fondo, ubicada a un nivell inferior respecte la via 2, sentit Hospital de Bellvitge (maig 2018) Una altra vista de la nau de la via 1, costat Urgell (maig 2018) Accés a l'andana de la via 1 des del costat Pelai (maig 2018)

Vista general de l'andana sentit Fondo de l'estació Universitat L1 recentment posada al dia i renovada (maig 2018) Unitat R4324 amb el torn 113 fent parada a la via 1 d'Universitat amb un tren cap a Fondo (maig 2018) Nau de l'andana de la via 2, sentit Hospital de Bellvitge, ubicada a un nivell més alt que la via 1 per passar per sobre les vies d'adif que enllacen plaça Catalunya i Sants (maig 2018) L'andana de la via 2 té dos punts de sortida cap al vestíbul diàfan d'Universitat (maig 2018)

Unitat 4000 amb el torn 131 a la via 2 d'Universitat vist pel costat Catalunya (maig 2018) Tren del FMB sortint cap a Urgell i Hospital de Bellvitge per la línia L1 (maig 2018) Una altra vista del tren deixant enrera l'estació Universitat (maig 2018) Un dels dos punts de sortida de l'andana de la via 2 cap al vestíbul d'Universitat (maig 2018)

El gran vestíbul, des de l'accés per la plaça Universitat (abril 2005) Entrada des de Pelai i Ronda Universitat (abril 2005) Una altra vista del vestíbul. A la dreta, darrera la paret, hi ha l'andana direcció Hospital de Bellvitge de la L1 (abril 2005) Baixada, des d'aproximadament el punt de l'anterior foto a l'andana de la via 1, direcció Fondo (abril 2005)

Un 4000 que va a Fondo parat a Universitat (abril 2005) Vista de la nau de la via 1 (abril 2005) Metro entrant a Universitat procedent d'Urgell (abril 2005) Des de la part de la línia L2 vista dels accessos a la nau de la via 1 (abril 2005)

Vista general de l'andana de la via 1, situada a més profunditat que l'andana de la via 2 (abril 2005) L'enllaç amb la L2 està senyalitzat també per a l'ús de l'ascensor (abril 2005) Des del costat Catalunya de l'andana direcció Fondo es veu la via de renfe-adif, situada al mateix nivell (abril 2005) Tren sortint cap a Urgell a la nau de l'andana de la via 2, situada a un nivell superior a la via 1 (abril 2005)

Unitat 4000 en número de servei 103 estacionada a Universitat (abril 2005) Cua d'un metro sortint cap a Hospital de Bellvitge (abril 2005) Vista general de l'andana de la via 2, amb l'enllaç cap a la L2 marcat (abril 2005) El primer tram de l'andana té una rampa per facilitar l'accés a PMR (abril 2005)

direcció Hospital de Bellvitge Índex línia L1 direcció Fondo
< Urgell Catalunya >
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional