Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > Xarxa de via ampla > XC02.Línia Barcelona-Girona-Portbou
Horaris dels trens de Catalunya
XC02.Línia Barcelona - Girona - Portbou
Barcelona-St.Andreu Comtal - Granollers - Sant Celoni - Maçanet - Girona - Figueres - Portbou - Cervera M.
 
     
     
   
 
Denominació oficial: Línia Tarragona - Barcelona - Portbou (línia 270 adif) i Figueres Vilafant-Vilamalla (línia 260 adif) | Origen XC02: Barcelona-Sant Andreu Comtal | Final XC02: Cervera de la Marenda i Figueres Vilafant
Ample de via: 1.668 mm/1.435 mm Longitud: 162,1 km (Barcelona-Cervera) |
6,4 km (Vilamalla-Figueres Vilafant)
Doble via: Barcelona - Portbou Electrificació: 3.000 V cc
Estacions de viatgers: 35 en servei Terminals de mercaderies: 7 Serveis: Rodalies, Regionals i mercaderies Construcció: 1.854 - 1.878 (2.010 ramal Vilafant)
 
 
 
FOTOS I INFORMACIÓ DE TOTES LES ESTACIONS I LES SEVES PROXIMITATS
Seleccioneu una estació al mapa:
   
 
 DESCRIPCIÓ GENERAL
La línia XC02 forma part de la xarxa convencional de via ampla d'adif a Catalunya i uneix Barcelona i Portbou per Granollers, Girona i Figueres. És la línia internacional d'ample convencional de Catalunya per excel·lència, ja que enllaça amb la xarxa europea a la Catalunya Nord. El traçat  surt de Barcelona i a través de les valls del riu Besòs i Congost es dirigeix cap a Granollers. A partir d'aquesta ciutat la línia segueix per la depressió pre-litoral, passant per la part baixa del Montseny a Sant Celoni. La línia segueix cap al nord seguint la vall del riu Tordera i a l'estació de Maçanet-Massanes s'uneix amb la línia de Mataró. D'aquí segueix cap a Caldes de Malavella i Girona, ciutat que creua mitjançant un llarg viaducte elevat, encara que ben aviat es preveu soterrar la línia en tota la trama urbana. Els trens segueixen pels terrenys favorables del Baix i l'Alt Empordà, creuant els rius Ter i Fluvià, fins arribar a Figueres. A partir de Figueres la línia va a trobar la costa, on hi ha un dels trams més espectaculars, ja que ha de creuar els Pirineus més orientals per arribar a Portbou i Cervera de la Marenda, dues grans estacions internacionals amb molt de moviment ferroviari. Des del desembre de 2010 el tram entre Girona-mercaderies i Vilamalla disposa d'una via d'ample mixt amb 3 carrils, per permetre el pas dels trens de mercaderies d'ample internacional (1.435 mm). A Girona enllaça amb la línia d'alta velocitat (LAV) de Barcelona. De Vilamalla en surt un ramal de via única amb tres carrils fins a l'estació de Figueres-Vilafant, on enllaça de nou amb la LAV. El tercer carril està situat només a la via 2 (la que va sentit nord) i s'han habilitat apartadors per a trens d'ample UIC a Girona, a prop de Celrà i a prop de Sant Miquel de Fluvià.
 SERVEIS, TRENS I EXPLOTACIÓ
 Rodalies
       
 Regionals
             
 Llarg recorregut no
 Mercaderies Renfe mercaderies (ample ibèric i UIC), i operadors privats
L'explotació de la línia XC02 té trams clarament diferenciats. De Barcelona a Granollers i Sant Celoni hi circulen els trens de la línia R2 de Rodalies, amb un major nombre de circulacions fins a Granollers. A més, de Mollet a Granollers també hi circulen els trens de la línia R8. Els Rodalies són servits per unitats 447, Civia (463, 464 i 465) i UT 451 de dos pisos. Entre Sant Celoni i Maçanet circulen alguns Rodalies de la línia R2 tot i que a la pràctica la major part del dia els serveis els cobreixen els Regionals de la línia R11. Aquesta línia té trens de Barcelona a Figueres i Portbou, amb trens de Mitjana Distància a Figueres (amb UT 449) i a Portbou i Cervera (amb UT 470 o UT 447). Entre Maçanet Massanes i Portbou s'hi sumen a la línia els trens del servei de Rodalia de Girona RG1, servits generalment per unitats 447.
De Barcelona a Portbou i Cervera fins al desembre de 2013 hi havia trens de llarg recorregut com eren els Talgos Mare Nostrum (Montpellier-Cartagena) i Elipsos Trenhotel (Barcelona-Paris). Els Talgos seguien cap a França utilitzant l'intercanviador d'ample de Portbou. L'Estrella Costa Brava (Portbou-Madrid) circulava un cop a la setmana, amb un viatge sentit Portbou dissabte al matí i sentit Madrid diumenge al vespre. L'Estrella utilitzava la línia XC02 entre Maçanet i Portbou; entre Maçanet i Barcelona entre gener i desembre de 2013 utilitzava la línia XC01 (Mataró).
De mercaderies hi ha múltiples trens en circulació de Mollet i La Llagosta fins a Portbou i Cervera, amb trànsits molt diversos i utilitzant les terminals de La Llagosta, Granollers, Girona i Portbou bàsicament. Els trens són remolcats per locomotores 253 i 269 (renfe) i locomotores 253 i 335 (operadors privats). Entre Girona (mercaderies) i Figueres-Vilafant hi van circular trens de mercaderies d'ample UIC que utilitzaven el tercer carril, enllaçant el Port amb la xarxa europea a Perpinyà. Aquests combois eren remolcats per locomotores 252, habitualment en doble composició. Actualment els trens UIC utilitzen habitualment la línia d'ample internacional des de Mollet fins a Perpinyà.
 
 HISTÒRIA
Estació de Girona. Font: Fons Cuyàs (ICC)El primer tram de línia entre Barcelona i Granollers va inaugurar-se l'any 1854, el mateix any que la línia de Barcelona a Molins de Rei. Sis anys més tard, prolongava la seva traça fins a Maçanet-Massanes, per arribar a Girona l'any 1862. El tren arribava a Figueres el 1877 i finalment el 1878 a Portbou i Cervera, on enllaçava amb la xarxa d'ample de via internacional europea. La línia va formar part entre d'altres de la companyia MZA (Madrid-Zaragoza-Alicante) i a partir de 1941 de Renfe. L'any 1958 es va electrificar la línia fins a Girona i fins a Portbou el 1964. El 1968 circulava el primer tren Talgo internacional directe, gràcies a l'intercanviador d'ample de Portbou. El 1973 es posava en servei el viaducte elevat de Girona i el 1977 es finalitzava la duplicació de via a tota la línia. El desembre de 2010 entrava en servei el tram d'ample mixt de Girona a Figueres, així com el ramal de Vilamalla a Figueres-Vilafant. El 2012 es va posar en servei el traçat subterrani a Montmeló.
 DADES TÈCNIQUES
Rampa característica (‰) Barcelona-Maçanet 18/15| Maçanet-Girona 10 /10| Girona-Portbou 15/15
Velocitat màxima genèrica (km/h) Barcelona-Granollers 140 | Granollers-Girona 160 | Girona-Portbou 140 | Portbou-Cervera M. 90
Tipologia electrificació  3 kV catenària no compensada 
Longituds màximes trens (m) 400 (viatgers) | 500 (mercaderies) | 575 (mercaderies especial)
Blocatges  Barcelona-Maçanet BABctc | Maçanet-Girona BAUctc | Girona-Figueres Vilafant BSL | Girona-Portbou BAD | Portbou-Cervera M. BAU | Vilamalla-Figueres Vilafant BAU
Sistemes de seguretat Barcelona-Cervera M. Tren terra i ASFA | Girona-Figueres Vilafant Tren Terra, ASFA i GSMR
 
LINKS
Wiki de transport.cat: http://transport.cat/wiki/ Grup de fotos flickr: http://www.flickr.com/groups/ffccbcnportbou/
 
Enllaç directe:  
Xarxa Convencional de Via Ampla
 
  (c) Bernat Borràs
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional