Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > Xarxa de via ampla > XC08.Línia Barcelona-(Aeroport)-Vilanova-Picamoixons
Horaris dels trens de Catalunya
XC08.Línia Barcelona - (Aeroport) - Vilanova - Picamoixons
Barcelona Sants - El Prat de Llobregat - (Aeroport) - Vilanova i la G. - St.Vicenç de Calders - Valls - Picamoixons
 
 
 
 
 
Denominació oficial: Línies directe Madrid-Barcelona, Picamoixons-Roda (línia 200 adif)  i Aeroport-El Prat (línia 254 adif) | Origen XC08: Barcelona Sants | Final XC08: La Plana Picamoixons | Antena XC08: El Prat - Aeroport
Ample de via: 1.668 mm Longitud: 95,6 km (Barcelona-Picamoixons) | 
6,7 km (El Prat-Aeroport)
Doble via: Barcelona-Sant Vicenç de Calders Electrificació: 3.000 V cc
Estacions de viatgers: 23 en servei Terminals de mercaderies: 1 Serveis: Rodalies, Regionals, Llarg recorregut i mercaderies Construcció: 1.881 - 1.883 (Aeroport 1.975)
 
 
FOTOS I INFORMACIÓ DE TOTES LES ESTACIONS I LES SEVES PROXIMITATS
Seleccioneu una estació al mapa:
 AMPLIAR MAPA   
 
 DESCRIPCIÓ GENERAL
La línia XC08 forma part de la xarxa convencional de via ampla d'adif a Catalunya i enllaça Barcelona amb Valls i La Plana-Picamoixons, passant pel Prat de Llobregat, Castelldefels, Vilanova i la Geltrú i Sant Vicenç de Calders. La línia té una antena del Prat de Llobregat fins a l'Aeroport. La línia XC08 està formada per tres línies atenent als punts quilomètrics existents: de Barcelona a Roda de Barà correspon al ferrocarril directe de Madrid a Barcelona (per Saragossa, Casp, Móra la Nova i Reus, amb el tram de Reus a Roda tancat), de Picamoixons a Roda hi ha un altre quilometratge i finalment hi ha la línia de l'Aeroport al Prat, que antigament tenia una via pròpia fins a Barcelona Sants. La línia XC08 s'inicia a Barcelona Sants i discorre en paral·lel amb la línia de Vilafranca fins a la Torrassa, on gira cap al sud per anar cap a Bellvitge i en paral·lel amb la línia d'alta velocitat passar sobre el riu Llobregat. El pas pel Prat de Llobregat es fa sota terra i un cop passada l'estació les vies passen per sobre la línia d'alta velocitat per enfilar una llarga recta per la plana del delta del Llobregat fins a Gavà. Entre El Prat i Viladecans s'inicia el ramal de l'Aeroport, on la via sentit sud creua les principals per sobre mitjançant un salt de moltó. El ramal és de via única, descrivint una llarga corba de 180 graus que finalitza a l'estació de l'Aeroport, situada molt a prop de la terminal T2. Tornant a la línia principal el traçat a partir de Gavà segueix cap a Castelldefels, on va a cercar la franja costanera. Entre Platja de Castelldefels i Sitges hi ha el tram més espectacular de la línia per superar el massís del Garraf. Aquest pas es fa mitjançant un gran nombre de túnels en els quals la doble via es separa i cada via traça els seus túnels, tot passant arran del mar. A Sitges el traçat es suavitza, tot i que fins a Vilanova i la Geltrú encara haurà de superar alguns túnels més. De Vilanova fins a Sant Vicenç de Calders el traçat és força rectilini i els trens assoleixen velocitats elevades. A partir de Sant Vicenç la línia passa a ser de via única, abandona la costa i puja cap a l'interior. A Roda de Barà hi ha un intercanviador d'ample que permet el pas de trens cap a la línia d'alta velocitat, tot i que actualment. En traçat força sinuós els trens pugen cap a Salomó i Valls, per acabar en traçat encara sinuós a La Plana Picamoixons, on s'enllaça amb la línia de Tarragona a Lleida.
 SERVEIS, TRENS I EXPLOTACIÓ
 Rodalies
         
 Regionals
       
 Llarg recorregut Euromed i Talgo
 Mercaderies Renfe mercaderies i operadors privats
L'explotació de la línia XC08 té dues zones clarament diferenciades, a més de l'explotació del ramal de l'Aeroport. De Barcelona Sants a Sant Vicenç de Calders hi circulen els trens de Rodalies de les línies R2, R2 nord i R2 sud, així com els Regionals de les línies R13, R14, R15 i R16. Els trens de Rodalies tenen terminals intermèdies a Castelldefels, Vilanova i Sant Vicenç de Calders, amb un major nombre de circulacions com més a prop de Barcelona. Pel ramal del Prat a l'Aeroport només hi circulen els trens de la línia R2 nord, amb un servei cada 30 minuts. Entre Sant Vicenç de Calders, Valls i Picamoixons, de viatgers hi circulen els trens de la línia R13, alguns d'ells realitzen el servei parcial entre Sant Vicenç i Picamoixons, mentre d'altres cobreixen el trajecte complet de Barcelona a Lleida. Els trens de Rodalies són servits per UT 447, 450 i 451 (de dos pisos) i unitats Civia (463, 464 i 465). Els serveis Regionals són servits per UT 470, 448 o 447. Entre Barcelona i Sant Vicenç també hi ha circulació de trens de llarg recorregut. L'Euromed enllaça Barcelona amb València i Alacant i és servit per trens de la sèrie 130. Els altres trens de llarga distància que circulen per la línia són els Talgo (Barcelona-Alacant, "Mare Nostrum" Barcelona-Cartagena, Barcelona-Lorca, Barcelona-Múrcia), remolcats per locomotores sèrie 252.
Fins l'any 2007 per tota la línia hi circulaven trens de mercaderies, però actualment s'encaminen per la línia de Vilafranca des de Sant Vicenç. Entre Sant Vicenç i Picamoixons sí que hi circulen trens de mercaderies, remolcats per locomotores 253 i 269 (renfe) i locomotores 253 i 335 (operadors privats).
 
 HISTÒRIA
L'estació de Valls a l'època del vapor (font: http://lamonedadevalls.blogspot.com.es)La línia de Barcelona a Vilanova i Valls va nèixer de la necessitat d'unir la ciutat comtal amb Tarragona per l'itinerari més curt, que és per la costa. L'itinerari es va construir segons el model nord-americà, salvant la barrera del massís del Garraf per un recorregut costaner amb nombrosos túnels. La línia entre Barcelona i Vilanova es posava en servei el 1881, el 1882 arribava a Calafell, el 1883 a Valls i Picamoixons. L'enllaç amb la línia Tarragona-Reus-Lleida es faria dos anys més tard. A Barcelona la línia tenia terminal pròpia, que es situava a Sant Beltran a la falda de la muntanya de Montjuïc i a tocar del port. El 1887 amb l'obertura de la rasa del carrer Aragó es construïa l'enllaç entre Can Tunis la Bordeta, on s'ajuntava amb la línia de Vilafranca. A Sant Vicenç de Calders el 1887 també es construïa l'enllaç amb la mateixa línia de Vilafranca. Entre 1910 i 1915 es construïa la doble via entre Barcelona i Sant Vicenç, que va requerir perforar nombrosos túnels al massís del Garraf (13 a la banda mar i 12 a la banda muntanya, amb un total de 4,3 i 6,3 km). La línia va formar part entre d'altres de la companyia MZA (Madrid-Zaragoza-Alicante) i a partir de 1941 de Renfe. El 1956 s'electrificava el tram de Barcelona a Sant Vicenç de Calders, dos anys més tard de Sant Vicenç a Roda i el 1976 el tram restant fins a Picamoixons. La línia de Barcelona Sants a l'Aeroport va posar-se en servei el 1975 per unir amb trens directes cada 20 minuts ambdós punts, a través d'un ramal de via única totalment segregat amb un punt d'encreuament a Can Tunis. El 1989 el ramal passa a formar part de la línia R1 de Rodalies (amb parada a Bellvitge i el Prat) i a partir de 2006, amb les obres de la línia d'alta velocitat a Barcelona el ramal queda reduït a una antena des del Prat. El 2007 es soterrava la línia al seu pas pel Prat de Llobregat. S'està construint un nou ramal del Prat a la terminal T1 de l'Aeroport passant per la terminal T2.
 DADES TÈCNIQUES
Rampa característica (‰) Barcelona-St.Vicenç C. 27/27 | St.Vicenç-Picamoixons 17/17
Velocitat màxima genèrica (km/h) Barcelona-Picamoixons 160 | El Prat-Aeroport 120
Tipologia electrificació  3 kV. Catenària compensada
Longituds màximes trens (m) Viatgers 350
Mercaderies 450 (normal) | 550 (especial)
Blocatges  Barcelona-St.Vicenç C. BABctc | St.Vicenç-Picamoixons BAUctc | El Prat-Aeroport BAUctc
Sistemes de seguretat Tren terra i ASFA
 
LINKS
Wikipèdia: http://ca.wikipedia.org | http://ca.wikipedia.org/ (ramal aeroport) Grup de fotos flickr: www.flickr.com/groups/ffcc_valls/
 
Enllaç directe:  
Xarxa Convencional de Via Ampla
 
  (c) Bernat Borràs
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional