Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > Xarxa de via ampla > XC05.Línia Tarragona-Reus-Lleida
Horaris dels trens de Catalunya
XC05.Línia Tarragona - Reus - Lleida
Tarragona - Reus - La Plana-Picamoixons - Montblanc - Les Borges Blanques - Lleida
 
   
 
 
Denominació oficial: Línia Lleida-Tarragona (línies 200, 230 i 210 adif) | Origen XC05: Tarragona | Final XC05: Lleida
Ample de via: 1.668 mm Longitud: 103,5 km Doble via: Tarragona - Reus Electrificació: 3.000 V cc
Estacions de viatgers: 17 en servei Terminals de mercaderies: 2 Serveis: Rodalies, Regionals i mercaderies Construcció: 1.856 - 1.865
 
 
FOTOS I INFORMACIÓ DE TOTES LES ESTACIONS I LES SEVES PROXIMITATS
Seleccioneu una estació al mapa:
    
 
 DESCRIPCIÓ GENERAL
La línia XC05  forma part de la xarxa convencional de via ampla d'adif a Catalunya i enllaça Tarragona i Lleida, passant per Reus, la Plana- Picamoixons, Montblanc i les Borges Blanques. El traçat s'inicia a Tarragona, deixant la línia de València a l'esquerra i, fins a Reus discorre per tota la plana del Camp, entre les indústries químiques de la zona. El pas del traçat per Reus és força peculiar ja que anteriorment l'estació en aquesta línia quedava en cul-de-sac. Per tal d'evitar maniobres es va construir un by-pass, de manera que els trens giren 180º i segueixen cap a Lleida, deixant la línia de Móra la Nova a l'esquerra. El recorregut entre Reus i Picamoixons discorre per la plana del Baix i l'Alt Camp, creuant el riu Francolí per un imponent pont metàl·lic just abans d'arribar a l'estació de La Plana-Picamoixons, on enllaça amb la línia procedent de Valls. Fins a Montblanc el traçat es complica lleugerament per tal de superar el congost del riu Francolí, passant per diversos ponts. El traçat segueix ascendint cap a L'Espluga de Francolí i Vimbodí, passant posteriorment pel túnel de Tarrés i arribar a Vinaixa, per sota el llarg viaducte de la línia d'alta velocitat. Fins a les Borges Blanques el recorregut encara no és fàcil, circulant entre els turons de les Garrigues. El darrer tram de línia discorre ja per la plana de Lleida. L'entrada a Lleida es fa per un pont sobre el riu Segre, en paral·lel a la línia d'alta velocitat i juntament amb les línies de Manresa i la Pobla.  La línia disposa de dos PAET (Punts d'Apartador i Estacionament de Trens), que són apartadors tècnics entre Vimbodí i Vinaixa i entre Vinaixa i La Floresta.
 SERVEIS, TRENS I EXPLOTACIÓ
  Rodalies
             
 Regionals
         
 Llarg recorregut no
 Mercaderies Renfe mercaderies i operadors privats
L'explotació de la línia XC05 té tres trams clarament diferenciats. De Tarragona a Reus és on hi ha el major moviment de trens, amb els serveis de Rodalia del Camp de Tarragona RT1 i Regionals de les línies R14 i R15. Alguns trens regionals finalitzen el seu recorregut a Reus. Els trens de la línia R14 segueixen el seu recorregut per tota la línia fins a Lleida, via Picamoixons. A Picamoixons s'ajunten a la línia els serveis de la línia R13, compartint solcs amb la línia R14 fins a Lleida. A La Plana-Picamoixons finalitzen alguns serveis parcials de la R14 des de Tarragona. Els serveis de Rodalia i Regionals són servits per UT 470 i UT 448.
El trànsit de mercaderies més intens es produeix entre Tarragona i Reus, des d'on molts trens segueixen cap a Móra la Nova i d'altres entren a la terminal de mercaderies de Constantí. No obstant, per tota la línia hi ha trens de mercaderies de tipologies diverses, remolcats per locomotores 253 i 269 (renfe) i 253 i 335 (operadors privats).
 
 HISTÒRIA
Estació antiga de Montblanc. Font: www.fotosdecatalunya.catEl primer tram de la línia entre Reus i Tarragona va posar-se en servei el 1856, per connectar amb el port de Tarragona i donar sortida a les mercaderies de la capital del Baix Camp. Més endavant, el 1863 la línia es prolongaria de Reus fins a Montblanc, el 1865 a l'Espluga de Francolí i Vimbodí, el 1872 a Vinaixa, el 1874 a Les Borges Blanques, el 1878 a Juneda i finalment el 1879 a Lleida, on enllaçava amb la línia ja existent de Zaragoza a Barcelona. La línia formarà part de la "Compañía de los Caminos de Hierro del Norte de España" i a partir de 1941 de Renfe. El 1952 es duplicava la línia de Tarragona a Reus, degut a l'elevat trànsit de trens existent i el 1957 es va electrificar aquest tram. El 1967 es clausurava l'estació terme original de "Reus-Avinguda", que servia només als trens de la línia de Reus a Tarragona i de Reus a Lleida. S'unificaven així les dues estacions de Reus al passeig de Mata (l'actual) per on ja circulaven i paraven els trens de la línia directa Roda-Reus-Móra. El 1976 s'electrificava la línia de Reus fins a Lleida i el 1990 es posava en servei el by-pass de Reus, que evitava als trens haver d'invertir la marxa. A primers anys 2000 es van posar en servei dos apartadors (Riu Milans i Canal d'Urgell) per incrementar la capacitat de la línia. Entre el 2003 i el 2006 els trens que utilitzaven la línia d'alta velocitat entre Madrid i Lleida seguien per aquesta línia fins a Barcelona, utilitzant primer l'intercanviador d'ample de Lleida i més endavant el de Puigverd.
 DADES TÈCNIQUES
Rampa característica (‰) Tarragona-Reus 15/1 | Reus-Picamoixons 14/3 | Picamoixons-Lleida 17/17
Velocitat màxima genèrica (km/h) Tarragona-Picamoixons 140 | Picamoixons-Lleida 160
Tipologia electrificació  3 kV catenària compensada
Longituds màximes trens (m) Viatgers 350 | Mercaderies 500 (normal) | 575 (especial)
Blocatges  Tarragona-Reus BAD | Reus-Lleida BAUctc
Sistemes de seguretat Tren terra i ASFA
 
LINKS
Wikipèdia: http://ca.wikipedia.org  
 
Enllaç directe:  
Xarxa Convencional de Via Ampla
 
  (c) Bernat Borràs
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional