Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > Xarxa de via ampla > XC10.Línia Castellbisbal/El Papiol-Mollet
Horaris dels trens de Catalunya
XC10.Línia Castellbisbal/El Papiol - Mollet
Castellbisbal/El Papiol - Rubí - Sant Cugat - Cerdanyola Universitat - Mollet Sant Fost
 
   
   
 
Denominació oficial: Línia Papiol-Mollet (línia 246 adif) | Origen XC10: Castellbisbal i El Papiol | Final XC10: Mollet Sant Fost i Bif.Mollet LAV  | Antenes XC10: Cerdanyola U.-Cerdanyola V. / Est.mercad. La Llagosta
Ample de via: 1.668/1.435 mm Longitud: 27,3 km Doble via: Castellbisbal/El Papiol-Mollet Electrificació: 3.000 V cc
Estacions de viatgers: 8 en servei Terminals de mercaderies: 0 Serveis: Rodalies i mercaderies Construcció: 1.982
 
 
FOTOS I INFORMACIÓ DE TOTES LES ESTACIONS I LES SEVES PROXIMITATS
Seleccioneu una estació al mapa:
   
 
 DESCRIPCIÓ GENERAL
La línia XC10 forma part de la xarxa convencional de via ampla d'adif a Catalunya i enllaça Castellbisbal i el Papiol amb Mollet, passant per Rubí, Sant Cugat i Cerdanyola Universitat. La línia actua de variant de la ciutat de Barcelona per a trens de mercaderies i disposa d'ampla ibèric i internacional (UIC). La línia inicia el seu recorregut al complex nus de Castellbisbal, on enllaça amb la línia de Barcelona a Tarragona per Vilafranca i amb la línia de mercaderies del Papiol a Can Tunis. L'enllaç forma dos triangles d'accés a la línia, un més proper a l'estació de Castellbisbal i un altre més proper a l'estació del Papiol, per poder entrar o sortir de la línia de manera independent. Cadascun dels dos triangles acaben formant una via única independent que enfilen el curs de la riera de Rubí i conflueixen al polígon industrial de Ca n'Esteper. En aquest punt es consolida la via doble "tradicional" i en pocs metres hi ha un apartador per a trens d'ample UIC a l'esquerra. El traçat s'endinsa al túnel de Can Jardí (890m) i a la sortida es creua la riera de Rubí, per arribar tot seguit a l'estació rubinenca. La línia segueix salvant per un túnel l'autopista AP-7 i la línia de Terrassa dels FGC en un tram recte fins arribar al túnel de Can Bellet (850m). A la sortida es passa per sota les andanes de l'estació de Volpelleres de la línia de Sabadell dels FGC i en uns metres s'arriba a l'estació de Sant Cugat. Fins a Cerdanyola Universitat la línia discorre per la plana vallesana i s'endinsa en un túnel de 955 metres de llarg. De Cerdanyola Universitat en surt l'antena de via única en ample ibèric d'enllaç amb la línia Barcelona-Manresa fins a Cerdanyola del Vallès. La línia principal creua la línia Barcelona-Manresa a un nivell inferior per un túnel de 1,1 km on també hi ha el baixador abandonat i mai utilitzat del Baricentro. El recorregut salva el riu Ripoll i segueix pel túnel de Can Salvatella, que amb 1,7 km és el més llarg de la línia. A la sortida hi ha un altre apartador per a trens d'ample UIC, en aquest cas a la dreta. En traçat ja més fàcil s'arriba a Santa Perpètua de Mogoda, on hi ha l'estació de Santa Perpètua de Mogoda Riera Caldes, i salva la riera de Caldes. El trajecte entra al nus de Mollet, després de passar per sobre la línia de Barcelona a Puigcerdà. Al nus de Mollet dues vies enllacen amb la línia convencional de Barcelona a Girona en ample ibèric i amb un salt de moltó a l'estació de Mollet-Sant Fost; dues vies enllacen amb la línia d'alta velocitat Barcelona-Figueres en ample UIC i amb un altre salt de moltó; una via única en ample ibèric comunica amb l'estació de mercaderies de La Llagosta.
 SERVEIS, TRENS I EXPLOTACIÓ
 Rodalies
           
 Regionals no 
 Llarg recorregut no
 Mercaderies Renfe mercaderies i operadors privats
L'explotació de la línia XC10 és força complexa, sobretot pels trens de mercaderies que hi circulen. Per tota la línia entre Castellbisbal i Mollet Sant Fost hi ha els trens de Rodalies de la línia R8, que ofereixen un servei per hora i sentit. Pel ramal de Cerdanyola Universitat a Cerdanyola del Vallès hi circulen els trens de la línia R7, amb un tren cada 30 minuts. Els trens de Rodalies de la R7 i la R8 són servits per unitats Civia sèrie 465.
Gran part del trànsit de trens de la línia és de mercaderies, que utilitzen la totalitat dels ramals i antenes de connexió. Els trens de mercaderies procedents de Can Tunis i el Port de Barcelona, tant d'ample ibèric com d'ample UIC, s'encaminen a partir del Papiol cap a la línia mentre que els trens procedents de Martorell i Vilafranca enfilen la línia a Castellbisbal. Entre Cerdanyola Universitat i Cerdanyola del Vallès els mercaderies que van a Manresa (tren de sal Manresa-Flix) i Vic (tren de cereal) també utilitzen el ramal, circulant fins a Montcada Bifurcació per invertir la marxa. Al nus de Mollet els mercaderies d'ample ibèric poden dirigir-se cap a l'estació de mercaderies de La Llagosta o cap a la línia de Granollers i Girona per Mollet Sant Fost. Els trens de mercaderies d'ample UIC entren a la línia d'alta velocitat de Barcelona a Girona i Figueres. Els trens són remolcats per locomotores 253 i 269 (renfe) i locomotores 253 i 335 (operadors privats).
 
 HISTÒRIA
Sant Cugat amb una unitat 440 (font: Rodalies de Catalunya)La línia de Castellbisbal i El Papiol a Mollet es va construir l'any 1982 per tal d'evitar el pas de trens de mercaderies pel mig de la ciutat de Barcelona. També s'hi van construir quatre estacions (Rubí, Sant Cugat, Cerdanyola Universitat i un baixador al centre comercial Baricentro) però en aquell moment cap d'elles va entrar en servei i van restar abandonades, convertint-se el traçat en una línia purament de mercaderies. No va ser fins l'any 1995 que va entrar en servei per a viatgers el curt tram entre Cerdanyola del Vallès i Cerdanyola Universitat. El maig de 2005 va entrar en servei un tram més llarg de línia per a servei de viatgers, amb la creació de la línia R7, de manera que ja es dóna servei de viatgers també a les estacions de Sant Cugat, Rubí i s'enllaça cap a Castellbisbal i Martorell. El juny de 2011 es van posar en servei trens de viatgers per tota la línia entre Castellbisbal i Mollet, amb la línia R8 i es va escurçar la línia R7.
Entre 2008 i 2010 es van realitzar obres d'adaptació de la línia per a ample mixt, que possibilitava la circulació de trens de mercaderies d'ample UIC entre el Papiol (ramal de mercaderies de Can Tunis) i la línia d'alta velocitat de Barcelona a Girona i Figueres. Les obres van contemplar la instal·lació del tercer carril, la construcció de dos nous apartadors i la remodelació total del nus de Mollet, que fins aleshores només tenia una via entre Santa Perpètua de Mogoda i Mollet Sant Fost. El juny de 2022 es posa en servei el nou baixador de Santa Perpètua de Mogoda Riera de Caldes.
 DADES TÈCNIQUES
Rampa característica (‰) 15/15
Velocitat màxima genèrica (km/h) 140
Tipologia electrificació  3 kV. Catenària compensada
Longituds màximes trens (m) Viatgers 350
Mercaderies 750
Blocatges  BABctc
Sistemes de seguretat Tren terra, ASFA i ERTMS
 
LINKS
Wikipèdia: http://ca.wikipedia.org Grup de fotos flickr: http://www.flickr.com/groups/1113040@N20/
 
Enllaç directe:  
Xarxa Convencional de Via Ampla
 
  (c) Bernat Borràs
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional