Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > Xarxa de via ampla > XC01.Línia Barcelona-Mataró-Maçanet
Horaris dels trens de Catalunya
XC01.Línia Barcelona - Mataró - Maçanet-Massanes
Barcelona-Sagrera - Badalona - Mataró - Arenys de Mar - Calella - Blanes - Maçanet-Massanes
 
   
     
 
Denominació oficial: Línia Barcelona-Sagrera - Maçanet-Massanes (línia 276 adif) | Origen XC01: Barcelona-Sagrera | Final XC01: Maçanet-Massanes
Ample de via: 1.668 mm Longitud: 72,9 km Doble via: Barcelona - Arenys de Mar Electrificació: 3.000 V cc
Estacions de viatgers: 22 en servei Terminals de mercaderies: 0 Serveis: Rodalies Construcció: 1.848 - 1.861
 
 
 
FOTOS I INFORMACIÓ DE TOTES LES ESTACIONS I LES SEVES PROXIMITATS
Seleccioneu una estació al mapa:
  
 
 DESCRIPCIÓ GENERAL
La línia XC01 forma part de la xarxa convencional de via ampla d'adif a Catalunya i uneix Barcelona i Maçanet per la costa del Maresme. La línia original s'iniciava a l'Estació de França i discorria sempre pel litoral fins a Mataró. El traçat actual s'inicia a la futura gran estació de Barcelona-Sagrera, que actualment es troba en obres. Les dues vies de la línia de Mataró es separen de la línia de Granollers per l'anomenat Triangle Ferroviari i baixen cap a la costa fins a Sant Adrià de Besòs. A Sant Adrià es retroben amb el traçat original procedent de l'Estació de França, passant per un pont metàl·lic sobre el riu Besòs. Els trens circulen molt a prop del mar Mediterrani, per seguir pel límit entre la ciutat i la platja a través de Badalona i cap a Montgat, on passa pel primer túnel ferroviari de la Península. La línia va en tot moment a primera línia de la costa circulant de manera paral·lela a la N-II fins a Mataró. Un cop passat Mataró la línia segueix sense deixar el litoral cap a Arenys, on finalitza la doble via, Canet i Sant Pol de Mar. La traça té un tram més complicat fins a Calella, que supera amb tres túnels. Un cop a l'alt Maresme segueix cap a Malgrat i a partir d'aquí s'endinsa cap a l'interior, passant pels afores de Blanes i dirigint-se cap a Maçanet remuntant la vall del riu Tordera, on enllaça amb la línia de Granollers.
 SERVEIS, TRENS I EXPLOTACIÓ
Rodalies  
Regionals no  
Llarg recorregut no  
Mercaderies no  
L'explotació de la línia XC01 és gairebé monopolitzada pels trens de Rodalies de la línia R1, amb un nombre decreixent de serveis a mesura que augmenta la distància de Barcelona. Així, fins a Mataró hi ha un tren cada 6 minuts en hora punta, com un servei de metro, reduint-se progressivament la freqüència de pas a partir de Mataró, Calella i Blanes, en gran part per l'existència de via única a partir d'Arenys. Fins a Blanes hi ha un tren cada 30 minuts i fins a Maçanet un cada 60. També hi ha serveis de la línia RG1 L'Hospitalet-Figueres/Portbou, que realment es tracta de serveis R1 prolongats fins a l'Empordà. Tots els serveis són efectuats per trens sèrie 447 i Civia (463, 464 i 465).
Entre el gener i el desembre de 2013 un cop a la setmana circulava per la línia XC01 l'Estrella Costa Brava (Portbou-Madrid), amb un viatge sentit Portbou dissabte al matí i sentit Madrid diumenge al vespre. L'Estrella tenia parades a Mataró, Arenys de Mar, Calella i Blanes.
 
 HISTÒRIA
Estació de Badalona. Font: Fons Cuyàs (ICC)La línia de Barcelona a Maçanet per Mataró és una línia molt característica de Catalunya, sobretot pel fet que fou la primera línia que es va inaugurar al nostre país, l'any 1848. Va ser el tram entre Barcelona i Mataró. Més endavant, successives prolongacions la durien a enllaçar amb la línia de Barcelona-Granollers-Girona a l'estació de Maçanet-Massanes, el 1861. La línia va formar part entre d'altres de la companyia MZA (Madrid-Zaragoza-Alicante) i a partir de 1941 de Renfe. L'any 1948, coincidint amb el centenari de la línia, es va electrificar el tram de Barcelona a Mataró. El 1989 es va suprimir la línia originària entre Sant Adrià de Besòs i l'Estació de França per possibilitar la construcció de la Vila Olímpica i es van desviar tots els trens cap a la línia d'enllaç amb la Sagrera.
 DADES TÈCNIQUES
Rampa característica (‰) Barcelona-Arenys 11/9| Arenys-Maçanet 12/2
Velocitat màxima genèrica (km/h) Barcelona-Arenys 140 | Arenys-Maçanet 135 
Tipologia electrificació  3 kV catenària compensada 
Longituds màximes trens (m) 350 (viatgers)
Blocatges  Barcelona-Arenys BABctc | Arenys-Maçanet BAUctc 
Sistemes de seguretat Tren terra i ASFA 
 
LINKS
Wiki de transport.cat: http://transport.cat/wiki/ Grup de fotos flickr: http://www.flickr.com/groups/ffcc_mataro/
 
Enllaç directe:  
Xarxa Convencional de Via Ampla
 
  (c) Bernat Borràs
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional